Inici » Resultats de cerca avançada » El medi ambient

Ciències naturalsLa processionària, en expansió

Codi a embedir Copiar

La processionària, en expansió

"El medi ambient" dedica el capítol a la processionària del pi, una eruga que s'acaba convertint en una papallona nocturna autòctona de Catalunya.


Les processons d'enterrament de la processionària del pi són la cara més coneguda d'aquest insecte. Apareixen cada any quan les erugues baixen dels pins després d'haver passat l'hivern protegides dins les bosses o cabdells de seda que teixeixen elles mateixes. La funció de les processons és buscar un lloc arrecerat perquè les erugues puguin portar a terme la metamorfosi, i així convertir-se primer en crisàlides i després en papallones.


Les crisàlides estan protegides per un capoll blanquinós que s'enfosqueix amb el temps i necessiten passar uns quants mesos enterrades abans de tornar a emergir convertides en papallones. Una part entren en letargia i poden néixer fins a tres anys més tard, cosa que afavoreix l'expansió de l'espècie. Però la primera tongada de papallones neix entre juny i setembre del mateix any. L'única funció dels adults és aparellar-se i pondre una munió d'ous diminuts dels quals naixeran les erugues al cap de cinc setmanes. Quan s'acosta l'hivern, les erugues es protegeixen del fred teixint els coneguts capolls de seda a les parts més assolellades dels pins.


La processionària del pi és un lepidòpter heteròcer, és a dir, una papallona nocturna autòctona de Catalunya que en la seva densitat adequada compleix una important funció reguladora de diverses espècies de pins. Les seves poblacions es mantenen baixes gràcies als depredadors naturals i a les condicions del medi. El fred intens, a les zones de muntanya, i la falta de plantes nutrícies adequades, a la terra baixa, són dos dels factors que en limiten les poblacions de manera natural.


Normalment, les processons d'enterrament apareixen cada any a finals d'hivern, però des de fa un parell d'anys el cicle s'ha avançat, i ara ja és possible veure-les fins i tot a principis de gener.

  • Programa El medi ambient
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2008
  • Durada: 3min.
  • Àmbit Ciències naturals
  • Àrea Coneixement del medi: natural, Ciències de la naturalesa
  • Nivell Educació Primària Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa