Inici » El medi ambient

Ciències naturalsConills de bosc al Montsant

Codi a embedir Copiar

Conills de bosc al Montsant

Aquest capítol de l'espai "El medi ambient" es fa ressò d'un projecte per reintroduir el conill al Parc Natural del Montsant.


Caçar conills amb fura és una tècnica prohibida fora de situacions excepcionals. I una d'aquestes excepcions és la captura de conills sans i estalvis en algunes zones concretes del Baix Camp per traslladar-los a la veïna comarca del Priorat i, més concretament, al Parc Natural del Montsant, on el conill havia arribat a ser un animal molt escàs.


El projecte va començar el 2005 i encara no s'ha acabat. El cos allargat i flexible de la fura li permet ficar-se dins els caus amb molta facilitat, i els conills fugen espantats cap a fora només de sentir l'olor del carnívor. La trampa és a la sortida del cau. Unes xarxes especials, anomenades senderes, capturen els conills sans i estalvis quan en surten.


Fa anys, el pas següent era era matar-los i ficar-los al sarró. Ara, els conills passen a mans d'un equip de veterinaris que els sexen i els treuen sang per valorar-ne l'estat de salut. El pas següent es guardar-los dins de caixes de transport per portar-los a un centenar de quilòmetres de distància, al Parc Natural del Montsant. L'objectiu, recuperar les poblacions de conills i afavorir de retruc les àligues cuabarrades del parc.


El destí dels conills és un tancat d'aclimatació que inclou una vedruna, és a dir, un munt de rocs i branques on els conills es poden amagar i fer el cau. Quan comencin a criar, els responsables del projecte obriran els passos subterranis que ja hi ha preparats perquè els conills que ho vulguin puguin sortir a l'exterior del tancat. Sembres fetes expressament a tot l'entorn faciliten que els conills trobin teca a la zona i no tinguin necessitat de desplaçar-se gaire lluny del punt de reintroducció.


Ara, el procés també s'ha estès a la Vilella Baixa, a Ulldemolins i a Cornudella, on ha quedat comprovat que els sembrats fets a prop de les vedrunes afavoreixen també la perdiu, una altra espècie poc abundant a la zona que convindria recuperar.  • Programa El medi ambient
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2008
  • Durada: 3min.
  • Àmbit Ciències naturals
  • Àrea Coneixement del medi: natural, Ciències de la naturalesa
  • Nivell Educació Primària Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa