Inici » Karakia

TutoriaCiències socialsTecnologiaLa terra oberta

Codi a embedir Copiar

La terra oberta

La comunitat ucraïnesa a Catalunya és força recent, però nombrosa: més de quinze mil persones, la majoria de les quals van arribar a partir de l'any 2000. "Karakia" visita les cuines d'alguns d'ells per conèixer els seus costums gastronòmics.


Es creu que la paraula "Ucraïna" vol dir "terra de fronteres", un nom antic que es correspon amb la situació actual del país, que limita amb set estats. La gran planura ucraïnesa, només trencada pels Carpats, domina el paisatge d'aquest país de l'Europa de l'Est.


Després de Rússia, la República d'Ucraïna ha estat el país econòmicament més productiu de tota l'antiga Unió Soviètica. Les pastures i els conreus són abundants i és gairebé mítica la fertilitat de les seves terres negres. Actualment, és un dels països d'Europa amb un creixement més alt gràcies a la indústria pesant i tecnològica.


Tot i la distància geogràfica i cultural amb el poble ucraïnès, sembla que aquí hi han trobat costums coincidents, almenys gastronòmics, com la "kovbassà", la botifarra, que també mengen amb mongetes. D'altres no ho són tant, com l'ús de la remolatxa, que ha donat lloc al seu plat nacional, el "borx", com el que prepara la Tetyana, veïna de Torelló, que acompanya amb uns panets casolans, els "pirizhkí".


A diferència de Torelló i altres poblacions d'Osona, que acullen tots els estius nens i nenes de la zona de Txernòbil, l'Associació Aniarku de Barcelona, en què participa l'Oksana, recull roba per enviar als orfenats ucraïnesos. L'Oksana, filòloga i traductora, ens presenta dos plats típics, els "deruní" i els "varéniki".


Com l'Oksana, l'Olena també prové de la costa ucraïnesa, al mar Negre, i ha triat Lloret de Mar per viure-hi i fer-hi classes. L'Olena, nou vegades campiona del món de gimnàstica rítmica, parla de l'alimentació esportiva mentre prepara alguns plats que l'han acompanyat des de petita, com el "sírniki", unes postres de formatge fresc. L'Olena va deixar la competició després dels Jocs Olímpics de Sydney, l'any 2000. Ara, amb la seva mare, regenta una escola de gimnàstica rítmica a Lloret.

  • Programa Karakia
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2008
  • Durada: 35min.
  • Àmbit Tecnologia, Tutoria, Ciències socials
  • Àrea Tecnologia, Educació per la ciutadania, Tutoria, Geografia, Ciències socials
  • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa