Inici » Què va passar?

Ciències socialsTecnologiaFord

Codi a embedir Copiar

Ford

"Què va passar?" fa història i recorda com es va implantar a Barcelona l'empresa Ford i com va evolucionar durant l'època de la República, la Guerra Civil o el franquisme.


L'any 1926, el creixement del sector de l'aviació va fer que la companyia d'automòbils Ford decidís fabricar un trimotor. Ja feia dos anys que Ford tenia a Barcelona una planta de muntatge de cotxes, camions i tractors i una xarxa comercial de dos-cents cinquanta venedors que treien profit d'un creixement econòmic anual del cinc per cent, el millor des de la Primera República.


El muntatge de vehicles de la planta de Barcelona seguia el model organitzatiu de les línies de muntatge de la seu de Ford als Estats Units, que van imitar la resta de constructors. Però el que va començar només com un muntatge, a poc a poc va incorporar la fabricació de peces.


El govern republicà exigia a Ford que fabriqués més a Barcelona, i es va arribar a un cinquanta per cent dels vehicles.


L'any 1936, Ford ja havia decidit construir una fàbrica a Barcelona, que havia de ser com la que havia fet a Anvers, a Bèlgica, amb capacitat per produir setanta-cinc vehicles al dia.


La primavera d'aquell any va reservar seixanta mil metres quadrats a la Zona Franca i disposava d'un fons de sis milions de pessetes per iniciar les obres, que havien de durar disset mesos. L'aixecament franquista va posar fi a aquella iniciativa.


Ford havia continuat treballant durant la guerra sota control del Comitè de Guerra. Després del conflicte, va tornar lentament a produir tractors i camions, que és el que volia el govern de Franco per rellançar l'economia.


L'avinguda Icària, on havia estat Ford Motor Ibérica, és avui l'artèria principal de la Vila Olímpica. Res no hi recorda una empresa que aleshores podria haver tirat endavant un desenvolupament econòmic que va arribar vint anys després.  • Programa Què va passar?
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2008
  • Durada: 7min.
  • Àmbit Tecnologia, Ciències socials
  • Àrea Economia de l'empresa, Tecnologia, Història, Ciències socials
  • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa