Inici » Què va passar?

Ciències socialsTecnologiaFarinera de Castelló d'Empúries

Codi a embedir Copiar

Farinera de Castelló d'Empúries

L'espai "Què va passar?" visita el Museu Farinera de Castelló d'Empúries i recorda com funcionaven els molins fariners i les fàbriques de pasta alimentària.


Castelló d'Empúries és un dels centenars de pobles de Catalunya que tenien un molí de farina mogut per la força de l'aigua. Avui, el molí és un museu on es pot veure l'evolució tecnològica de la mòlta del blat des del segle XIV fins ben entrat el segle XX. En aquest interval de temps, s'ha passat de centenars de molins repartits per tot el territori català a les desenes de farineres que hi ha avui: un descens lligat al menor consum de pa, però, sobretot, a les millores tecnològiques.


La farinera de Castelló d'Empúries ha continuat en funcionament fins i tot després de convertir-se en museu, tot i que rarament es posa en marxa.


La principal innovació tecnològica en la mòlta de la farina va arribar de l'imperi Austrohongarès, a mitjans segle XIX. Aquestes màquines es van instal·lar principalment a Catalunya, un fet que va comportar un avantatge competitiu sobre la resta de productors.


A Calella s'hi va instal·lar una de les primeres fàbriques de pasta alimentària de Catalunya. La pasta es fa a base de sèmola, que són els grans de blat més durs mòlts per la mateixa farinera. A Catalunya, la pasta hi tenia molta tradició per l'activitat dels fideuers, uns artesans que, al segle XVIII, ja tenien un gremi propi. Fàbriques com Saula van aportar una producció molt important que va arribar a molta més gent, fins al punt que una part de la producció es transportava al port de Barcelona, des d'on es portava a Cuba.  • Programa Què va passar?
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2008
  • Durada: 6min.
  • Àmbit Tecnologia, Ciències socials
  • Àrea Tecnologia, Història, Ciències socials
  • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa