Inici » Salut!

TutoriaCiències naturalsPrevenir les infeccions respiratòries

Codi a embedir Copiar

Prevenir les infeccions respiratòries

El programa "Salut!" parla, en aquest capítol, d'infeccions respiratòries com els refredats, la grip, la legionel·la, la síndrome de Reye o la tuberculosi, i dóna consells per prevenir-les.


Les infeccions respiratòries són molt freqüents i cada any afecten un gran nombre de persones de totes les edats. Les més comunes són la grip i el refredat, unes malalties que són lleus per a la majoria de gent, que no necessiten tractament, però que són molt molestes. S'agafen quan es tenen baixes les defenses de l'organisme, i obliguen a frenar el ritme de vida habitual. Altres malalties respiratòries són molt més greus i alguna, com la tuberculosi, tenen una incidència cada vegada més gran. Però moltes d'aquestes afeccions es poden prevenir i per fer-ho cal conèixer quins són els factors de risc i com protegir-se'n.


La infermera Magda Tarrés visita la Cerdanya, on, entre altres objectius, comprova com els esquiadors de Masella es protegeixen del fred i eviten els refredats.


La doctora Montserrat Baré s'endinsa al metro de Barcelona, un indret amb moltes possibilitats de contagi víric per metre quadrat, per descobrir quina prevenció en fan els usuaris habituals. Tot seguit, visita una escola bressol de l'Eixample per saber com es treballen els hàbits entre els infants per evitar contagis. La doctora també parla de la tuberculosi amb l'Anna, ja que ella, el seu marit i el seu fill van patir la malaltia fa tres anys.


I el doctor Jordi Schlaghecke entra en una residència d'avis de Molins de Rei per ajudar a reduir les possibilitats de contagi tant dels residents com de les cuidadores sanitàries, un col·lectiu amb molts factors de risc pel que fa a malalties respiratòries. El doctor també visita unes torres de refrigeració, un indret on es pot originar la legionel·losi. Per això, la protecció contra la legionel·la exigeix un manteniment molt acurat d'aquestes instal·lacions.


Alguns dels consells més importants per prevenir les infeccions respiratòries són mantenir les defenses en forma, tapar-se la boca i el nas en tossir o esternudar, rentar-se les mans sovint, fer servir mocadors de paper, ventilar l'habitació on hi ha algú malalt, vacunar-se anualment de la grip si hi ha un risc elevat de complicacions o de transmetre-la i, en cas de patir-la, no fer us d'antibiòtics perquè són ineficaços davant dels virus.

  • Programa Salut!
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2008
  • Durada: 26min.
  • Àmbit Tutoria, Ciències naturals
  • Àrea Tutoria, Biologia
  • Nivell Batxillerat Educació Primària Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa