Inici » Valor afegit

TutoriaCiències socialsLoteria, solució o problema? / Jordi Hereu, alcalde de Barcelona / El pòstit

Codi a embedir Copiar

Loteria, solució o problema? / Jordi Hereu, alcalde de Barcelona / El pòstit

Coincidint amb les rifes de Nadal i Reis, "Valor afegit" analitza si la loteria dóna realment la felicitat. El programa també entrevista l'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, i parla de l'èxit del pòstit.


Loteria, solució o problema?

Moltes persones relacionen loteria i felicitat, un vincle que el programa analitza amb la participació d'algunes de les poquíssimes persones que han estudiat el tema. Una escassetat paradoxal, tenint en compte que Espanya és líder mundial en afició a la loteria i que els jocs que gestiona l'Estat mouen gairebé 10.000 milions d'euros l'any.


A més dels experts, també es consulta la videoteca i es busquen alguns guanyadors de loteria de fa anys per saber com els ha anat. Figuerola d'Orcau, al Pallars Jussà, i l'Hospitalet de Llobregat són les localitzacions d'aquest reportatge en què es retroben les actituds de discreció i mitges veritats que es donen en aquestes situacions.


La major part de la investigació social sobre el fenomen de la loteria està per fer, però del que no hi ha dubte és que la loteria és un instrument de recaptació de l'Estat. Una mena d'impost voluntari, però que dóna la volta a la progressivitat del sistema fiscal. Si en l'impost de la renda els rics paguen més que els pobres, la loteria la compren més els pobres, i els serveis que es paguen amb aquests diners els gaudeixen tots els ciutadans, inclosos els més benestants.Jordi Hereu, alcalde de Barcelona

La ciutat de Barcelona mourà l'any 2009 gairebé 2.500 milions d'euros, segons el pressupost que s'acaba d'aprovar. Es fa una aposta decidida per continuar augmentant la inversió pública per afrontar els reptes de la crisi, tot i que l'oposició municipal considera la xifra massa baixa. El programa acompanya l'alcalde Jordi Hereu en una jornada de feina per conèixer les seves opinions sobre la ciutat de Barcelona.Innovacions que han fet història: el pòstit

Fernando Trias de Bes, Alfons Cornella, Antonella Broglia, Xavier Ferràs i Franc Ponti parlen d'innovacions que han fet història i, en aquesta ocasió, analitzen l'èxit del pòstit, un paperet per deixar notes que va néixer d'una equivocació.


Post-it és una marca registrada propietat de 3M. N'hi ha de vuit mides, vint-i-cinc formes i seixanta-dos colors. Una curiositat: en calen 506.880.000 per fer la volta al món.

  • Programa Valor afegit
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2008
  • Durada: 28min.
  • Àmbit Tutoria, Ciències socials
  • Àrea Economia, Tutoria
  • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa