Inici » Km33

TutoriaEducació artísticaCiències socialsL'Índia: buscant la pau interior

Codi a embedir Copiar

L'Índia: buscant la pau interior

Dues estudiants de teatre de Barcelona viatgen fins a l'estat indi de Kerala per fugir de l'estrès i buscar el relax i la tranquil·litat. "Km33" les acompanya en la seva aventura, que les porta per diverses ciutats de l'Índia.


Considerada un subcontinent, l'Índia és una federació de vint-i-vuit estats i set territoris. La capital és Nova Delhi, però la ciutat més poblada és Bombai. Després de la Xina, l'Índia és el país amb més habitants del món, amb més de 1.065 milions de persones. L'estat de Kerala en té 33.


Per viatjar a l'Índia cal un visat que gestiona l'ambaixada de Madrid. La moneda és la rupia. L'anglès i l'indi són oficials a tot el territori. Hi ha més de 1.600 llengües i dialectes diferents, però només 22 són cooficials en determinats estats.


L'estat de Kerala té l'esperança de vida més alta de tota l'Índia, com també l'índex de mortalitat infantil més baix. El govern lluita per eradicar l'analfabetisme, que no arriba al 10 %. Molts atribueixen aquestes dades a la tasca del Partit Comunista. De fet, l'elecció del primer govern comunista en unes eleccions lliures i democràtiques en tot el món va tenir lloc a Kerala l'any 1957.


A l'Índia, la barreja de religions és molt present. El 60 % de la població és hindú; el 20 %, cristiana; el 19,5 %, musulmana, i el 0,5%, jueva.


Pel que fa a l'hinduisme, la religió majoritària, no té cap dogma, i el que converteix algú en hinduista són les pràctiques rituals més que les creences. Per a la majoria existeix un ésser superior que conviu amb una pluralitat de déus. Els més importants són Brahma, el creador; Xiva, el destructor, i Vixnu, que equilibra aquestes dues forces oposades. Vixnu és camaleònic i té diferents manifestacions, la vuitena de les quals s'anomena Krixna. Altres déus són, per exemple, Ganesh, Parvati, Laksmi i Durga.


Montse Barcon viu a Barcelona, té 30 anys, i estudia per a actriu. L'apassiona el teatre. La seva amiga Sònia Espinosa estudia a la mateixa escola de teatre, en què les tècniques de relaxació hindús i el ioga són assignatures complementàries. Totes dues han decidit fer un viatge a l'Índia per fugir de l'estrès.


Decideixen visitar l'estat de Kerala, al sud del país, un dels bressols de la saviesa hindú. És aquí on es posa en pràctica la filosofia ayurvèdica, la "ciència de la vida", sobretot a partir de massatges amb tècniques tradicionals.


El viatge comença amb un trajecte en avió entre Barcelona i Londres. Tot seguit, un altre vol les porta fins a Bombai. En el trajecte cap a l'hotel descobreixen que se circula per l'esquerra i coneixen les dures condicions en què viu la gent dels barris més pobres de la ciutat. A Bombai visiten la Porta de l'Índia, un símbol de la ciutat, i Bandra, un barri ple de cinemes, per veure una pel·lícula de Bollywood. La Montse i la Sònia fan el trajecte en el tradicional "rickshaw".


L'endemà agafen un avió fins a Trivandrum, la capital de l'estat de Kerala. Des d'allà viatgen fins a Kovalan, on descobreixen els encants de les seves platges, banyades per l'oceà Índic, i gaudeixen d'una posta de sol en una canoa tradicional.


Més endavant, a Varkala, visiten un temple amb més de 2.000 anys d'antiguitat i assisteixen a una classe de ioga. A la ciutat de Kottayam, a la vora d'un llac, coincideixen amb la celebració dels vuitanta anys de la fundació del Partit Comunista Indi. Aquí, les antigues barques arrosseres s'han convertit en petits hotels flotants. A pocs quilòmetres de la costa de Kerala hi ha tot un conjunt de canals connectats entre si, que permeten anar d'una població a l'altra.


De camí cap a Thekkadi, passen pel costat de grans extensions de plantacions de te. A la ciutat gaudeixen d'un espectacle de dansa, de la visita a un temple, d'una passejada en elefant, de diversos tractaments ayurvèdics i d'un original espectacle de teatre.

  • Programa Km33
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2006
  • Durada: 38min.
  • Àmbit Tutoria, Educació artística, Ciències socials
  • Àrea Religió (voluntària), Educació per la ciutadania, Geografia, Arts escèniques, Ciències socials
  • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa