Inici » Resultats de cerca avançada » El medi ambient

Ciències naturalsCombatre les males olors

Codi a embedir Copiar

Combatre les males olors

El tractament de residus també implica la lluita contra les males olors. L'espai "El medi ambient" parla dels processos que se segueixen per filtrar l'aire.


En una empresa de tractament de residus preparen un filtre que impedirà la propagació d'olors molestes. És una gran sala on s'introdueix un material granulat al qual s'ha inoculat una combinació de microorganismes. Aquest procés s'anomena biofiltratge. És adequat per a grans masses d'aire sense elevades concentracions de molècules odoríferes. Un sistema amb poc manteniment i escàs consum d'energia. En canvi, s'han de controlar les exigents condicions de subsistència dels microorganismes. L'aire passarà lentament a través del material granulat, provinent de les zones on s'alliberen les molècules que causen les olors considerades desagradables.


Els moviments de les substàncies i les temperatures elevades augmenten la volatilitat de les partícules oloroses. Les depuradores d'aigües residuals, en petites dimensions, també apliquen el filtratge de l'aire. Aquí, d'entrada, s'ha de confinar l'aire alterat per les turbulències d'aigua que es produeixen, per exemple, als decantadors. Identificar els punts on es generen les molècules oloroses és part de la lluita per atrapar-les.


Les centrifugadores per assecar els fangs és un dels llocs on cal actuar, segons els especialistes. Cal cobrir la instal·lació per poder absorbir el màxim d'aire possible i, a través d'unes canonades, fer-lo anar a uns dipòsits perquè passi per unes dutxes.


Segons els productes que manipula cada instal·lació se sap quines molècules s'hauran de combatre. També es poden recollir mostres de les emissions i analitzar-les químicament. No sempre les substàncies més abundants són les preponderants en l'olor. N'hi ha que causen molèsties en concentracions molt baixes. Per això les emissions se sotmeten a olfactometries dinàmiques, proves de detecció per persones amb un olfacte ponderat.


  • Programa El medi ambient
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2008
  • Durada: 3min.
  • Àmbit Ciències naturals
  • Àrea Química, Ciències de la terra i del medi ambient, Ciències de la naturalesa
  • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa