Inici » Què va passar?

Ciències socialsL'Espanya Industrial

Codi a embedir Copiar

L'Espanya Industrial

L'espai "Què va passar?" recorda la història de l'Espanya Industrial, la gran fàbrica tèxtil del barri de Sants de Barcelona.


El parc de l'Espanya Industrial és al barri de Sants de Barcelona. Fa quaranta anys aquí hi havia la fàbrica tèxtil més important del seu temps, que es dedicava des de l'obtenció del fil de cotó fins a la fase final dels tints, coneguda com "ram de l'aigua".


L'Espanya Industrial es va conèixer com el Vapor Nou. I és que a la vora també hi havia una important fàbrica del comte Güell, el Vapor Vell, que més tard es traslladaria fora de la ciutat per fugir de l'ambient de reivindicació laboral de Barcelona.


La societat Espanya Industrial es va constituir inicialment a Madrid i tenia plans d'estendre les seves fàbriques a la resta de l'Estat. Els germans Muntadas, impulsors de la iniciativa, volien contrarestar la idea que el negoci tèxtil era només una cosa dels catalans.


Les bones intencions dels Muntadas per guanyar-se una bona imatge a Madrid es van veure truncades per una crisi financera que va afectar els inversors de la capital. L'any 1851, la societat Espanya Industrial traslladava el seu domicili a Barcelona i renunciava als plans d'expansió a la resta de l'Estat.


Inicialment, la fàbrica tenia mil cinc-cents treballadors, i a finals del segle XIX va arribar a un màxim de dos mil cinc-cents. Les màquines de filar venien d'Anglaterra, mentre que la maquinària d'estampar procedia de França. Tot en grans quantitats, incloent-hi gairebé mil telers.


El fet que el cotó, la maquinària i també el carbó fossin importats servia d'argument als industrials tèxtils per reclamar la protecció aranzelària. Aquestes reclamacions es negociaven amb el govern de Madrid, que també tenia l'ojectiu de mantenir uns preus baixos en el mercat intern.


La producció de l'Espanya Industrial pretenia substituir la importació d'altres països, com ara els estampats que venien de França.


La concentració de treballadors va afavorir l'ambient reivindicatiu des dels seus inicis. La primera vaga general de Catalunya es va iniciar als tallers de l'Espanya Industrial l'any 1854 i va durar una setmana. Sovint, els conflictes sorgien per l'oposició a una maquinària que substituïa mà d'obra. La rendibilitat del negoci no va ser mai gaire alta i es caracteritzava per la irregularitat.


La vida de la fàbrica es va allargar en una lenta decadència fins al 1969. Llavors es va tancar la fàbrica de Sants i se'n va obrir una a Mollet, que va durar fins a començaments dels 80.  • Programa Què va passar?
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2008
  • Durada: 5min.
  • Àmbit Ciències socials
  • Àrea Història, Ciències socials
  • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa