Inici » El medi ambient

Ciències socialsCiències naturalsSenegal: afrontar el canvi o fugir

Codi a embedir Copiar

Senegal: afrontar el canvi o fugir

L'erosió de la costa i l'amuntegament a la capital acaben empenyent molts senegalesos cap a Europa. "El medi ambient" mostra com el canvi climàtic té conseqüències en els moviments de la població senegalesa.


Els habitants de la zona costanera del Senegal construeixen uns murs de pedra que impedeixen que el vent i l'aigua s'emportin els terrenys fèrtils. Amb la voluntat de preservar els conreus, caven uns canals per dirigir l'aigua que devasta el terreny, nu de vegetació a causa de l'efusiva tala d'arbres de les últimes dècades. Les pluges torrencials cauen de cop i destrueixen la riquesa de les zones verdes. Habitualment, però, una sequera persistent amenaça la població i buida el riu Senegal, que el 2006 i el 2007 va registrar un cabal molt inferior a la mitjana.


La línia de costa retrocedeix entre mig metre i un metre anualment, i el mar assetja les fràgils construccions senegaleses. Cases senceres destruïdes, pobles abatuts i vides en perill. Per fer front a la força marina s'han dissenyat uns murs que intenten impedir que l'aigua s'endugui les construccions de les poblacions del litoral.


Aquestes tècniques, tan senzilles com eficaces, formen part d'un projecte d'adaptació nacional per desenvolupar les zones més desafavorides. Els efectes del canvi climàtic són encara més nocius per a unes poblacions mancades de recursos per adaptar-s'hi. L'ONG senegalesa ENDA, amb el suport de la Comissió Europea, col·labora en el projecte que vol proporcionar mecanismes per reduir l'impacte d'aquesta erosió continuada, un projecte en què també participa la població local.


Sense prou mecanismes per adaptar-se als efectes dels canvis del clima, l'èxode rural és una realitat que pateix el Senegal. Milers de persones que viuen a la costa es veuen obligades a anar a la capital, Dakar, per millorar la seva qualitat de vida. El resultat és una capital contaminada i sorollosa, desbordada per una població que ha passat d'un a tres milions en els últims vint-i-cinc anys. Per a molts joves que marxen del camp forçats, la vida impossible de la ciutat només és la primera escala d'un viatge que acabarà a Europa.


  • Programa El medi ambient
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2008
  • Durada: 3min.
  • Àmbit Ciències naturals, Ciències socials
  • Àrea Ciències de la terra i del medi ambient, Geografia, Ciències socials, Ciències de la naturalesa
  • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa