Inici » El medi ambient

Ciències naturalsRastrejadors del clima (1): libèl·lula i blauet

Codi a embedir Copiar

Rastrejadors del clima (1): libèl·lula i blauet

En aquest primer capítol de la sèrie "Rastrejadors del clima", emesa dins l'espai "El medi ambient", una libèl·lula i un blauet expliquen en primera persona què podem fer per protegir-los.


El clima canvia i això afecta les condicions de vida de moltes espècies animals. Els seus hàbitats s'alteren o els costa més trobar menjar. Però els problemes que se'ls presenten són un crit d'alerta per a l'espècie humana. Per això, l'ONG WWF i la Comissió Europea han triat trenta-cinc espècies a les quals han anomenat "climate trackers", "rastrejadors del clima".


En aquesta campanya, el mateix animal ens explica què li passa i ens demana que actuem de seguida.

Per ells i per nosaltres, és el moment d'actuar.


Libèl·lula:

"Aquí, a Bèlgica, aquests pantans es diuen torberes. És només en aquests hàbitats particulars, que em podeu venir a veure, a la libèl·lula, que responc també a l'estrany nom de "Leucorrhinia dubia". Les libèl·lules existim des de fa milions d'anys, però avui ens sentim amenaçades. Els éssers humans no paren d'estendre el seu control, guanyant terreny a les torberes, fent més estret el nostre espai vital. L'escalfament global és una amenaça addicional per als nostres hàbitats, que ja són fràgils per si mateixos. Si no hi ha un altre entorn favorable a prop, què passarà aleshores amb aquesta flora i aquesta fauna? On anirem?"Blauet:

"Hola, amics! Sóc un blauet! On som? Oh, en algun lloc de Bèlgica. Veniu amb mi. Hi ha peixos aquí, conec bé el lloc. Em submergeixo, caço la presa, me l'empasso. Sempre primer el cap, amb les escates en la bona direcció. Si el peix no està ben posat, el tiro enlaire per fer-li donar la volta. Veieu totes aquelles plantes del riu? Es diuen bàlsam de l'Himàlaia i vénen de fora. Amb el canvi climàtic i les temperatures pujant, podrien guanyar més terreny. El problema és que al final no deixaran espai per a la flora local".

  • Programa El medi ambient
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2008
  • Durada: 3min.
  • Àmbit Ciències naturals
  • Àrea Ciències de la terra i del medi ambient, Ciències de la naturalesa, Biologia
  • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa