Inici » El medi ambient

Ciències naturalsRastrejadors del clima (2): ós polar i guineu de l'Àrtic

Codi a embedir Copiar

Rastrejadors del clima (2): ós polar i guineu de l'Àrtic

"El medi ambient" continua la sèrie "Rastrejadors del clima" amb els consells per frenar l'escalfament global que donen, en primera persona, un ós polar i una guineu àrtica.


Ós polar:

"Aquí, a Spitzbergen, gairebé no hi creix res i tot és blanc, fred i glaçat. Però si sabéssiu com estimo la meva terra, lluny dels humans! Em sento fort, carnívor, poderós com sóc. Puc córrer més de pressa i nedar molt millor que vosaltres. Però hi ha una cosa contra la qual sóc impotent i és l'escalfament global. A penes puc reconèixer el paisatge del meu voltant. Observo el meu mar de gel, que es torna una mica més petit cada any. Les meves preses, foques, per exemple, també necessiten aquest gel que flota a l'aigua. On hauré d'anar per trobar alguna cosa per menjar?"


"Amb una bona capa de greix i una pell gruixuda, estic ben equipat per afrontar el fred més sever. Per dir-ho d'una manera senzilla, per sobre dels deu graus em moro de calor. Aquí, a les aigües glaçades del mar de Beaufort, al mig de l'oceà Àrtic, estic en el meu element. És el meu territori de caça. Sabíeu que puc nedar en mar obert, a dotzenes de quilòmetres de la costa? I sempre hi ha un tros de gel flotant per descansar. Bé, acostumava a haver-n'hi... Amb l'escalfament global, el gel del mar es fon i haig de nedar més lluny i més lluny per trobar menjar. És esgotador!"Guineu de l'Àrtic:

"Hola! Sóc la guineu de l'Àrtic. Aquest abric gris marronós és el meu conjunt d'estiu. A l'hivern, la pell se'm torna blanca i així puc barrejar-me amb els paisatges nevats de les regions àrtiques. És útil per caçar! M'agrada el fred. Puc resistir temperatures sota zero! Quin és el meu menjar preferit? Els rosegadors petits. El problema és que també és el menjar preferit de la meva cosina. Es tracta de la guineu vermella i és més grossa i més forta que jo. Amb l'escalfament global, cada vegada es mou més cap al nord i a poc a poc està envaint el meu territori. No és gaire aficionada a compartir i per això em començo a sentir amenaçada".


  • Programa El medi ambient
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2008
  • Durada: 3min.
  • Àmbit Ciències naturals
  • Àrea Ciències de la terra i del medi ambient, Coneixement del medi: natural, Ciències de la naturalesa, Biologia
  • Nivell Batxillerat Educació Primària Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa