Inici » El medi ambient

TecnologiaCiències naturalsConciliar les activitats marines

Codi a embedir Copiar

Conciliar les activitats marines

Pesca, transport marítim, obtenció d'energia... són activitats que s'han de combinar al litoral. L'espai "El medi ambient" es fa ressò de l'intent de la Unió Europea d'ajustar el creixement de les activitats humanes vora del mar, estudiant, en cada cas, l'impacte que poden tenir.


Les turbines eòliques dins el mar aprofiten millor la força del vent i produeixen un 25 % d'electricitat més que si estiguessin situades a la costa. El 2010, s'instal·laran, a l'est de les costes britàniques, quatre-centes quaranta turbines més. Europa és el continent líder en l'obtenció d'energia eòlica, una energia renovable que no emet CO2.


Però no tot són beneficis. Qualsevol progrés també pot generar problemes. Les turbines malmeten el paisatge marí i el turisme se'n ressent, i també poden entrar en conflicte amb els radars dels vaixells.


El creixement vertiginós de l'activitat humana a les zones costaneres obliga a integrar totes les necessitats en un espai que comença a ser limitat. La planificació de l'espai marí, perquè hi convergeixin diferents ocupacions, és un dels reptes de la Unió Europea.


El port de Rotterdam, el més gran d'Europa, amb una extensió equivalent a cinc mil camps de futbol, encara necessita expandir-se per cobrir la demanda del comerç marítim. L'ampliació d'aquest port holandès crearà uns vint-i-cinc mil llocs de treball, però es construirà en una zona que ara està protegida. Per compensar-ho, els beneficis econòmics portuaris serviran per crear una reserva natural deu vegades més gran que l'actual, en un exemple que combina el creixement i el respecte al medi ambient.


També s'hi estan construint línies de tren per substituir el transport amb camions i reduir així la contaminació atmosfèrica de Rotterdam.


Però tot i els esforços per créixer tenint en compte les diverses activitats, els pescadors veuen l'ampliació del port com una amenaça. A més, que els pescadors hagin de desplaçar-se, es traduirà, al final del procés, en un augment del preu del peix per als consumidors.


  • Programa El medi ambient
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2008
  • Durada: 3min.
  • Àmbit Tecnologia, Ciències naturals
  • Àrea Tecnologia, Ciències de la terra i del medi ambient, Ciències de la naturalesa
  • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa