Inici » El medi ambient

Ciències naturalsEl llopet del Japó, al delta de l'Ebre

Codi a embedir Copiar

El llopet del Japó, al delta de l'Ebre

"El medi ambient" parla del llopet de riu del Japó, un peix menut d'origen asiàtic que s'ha convertit en l'enèsima espècie introduïda a la fauna piscícola del delta de l'Ebre.


El llopet de riu del Japó és un peix comú en aquaris d'aigua dolça, que en el món de l'aquariofília és conegut també com a peix baròmetre, ja que és sensible als canvis en la pressió atmosfèrica i mostra més activitat amb l'entrada d'una depressió.


El rescat anual dels peixos que es troben als canals ha servit per poder valorar amb precisió l'expansió d'aquest peix. Fa només set anys, l'espècie era una curiositat que va representar en el seu moment la primera cita a la península Ibèrica. Ara, els llopets de riu del Japó s'extreuen del medi com les altres espècies introduïdes i s'utilitzen, en aquest cas, com a aliment viu al Centre de Recuperació de Fauna Salvatge del Canal Vell.


El llopet del Japó no és l'únic peix que ha arribat al delta de l'Ebre per la via de l'aquariofília. Actualment, hi ha dotzenes d'espècies de peixos originàries de tot el món que són comercialitzades com a peix d'aquari, i totes són candidates a aparèixer lluny del seu hàbitat si algú les allibera o s'escapen d'algun majorista i troben un ambient adequat per sobreviure.


Avui en dia, el llopet del Japó ja ocupa pràcticament tots els ambients aquàtics del Delta on la salinitat no és gaire elevada. Viu als canals, als desguassos, a les basses i fins i tot als arrossars, ja que, igual que les anguiles, té la capacitat de sobreviure amb molt poca aigua, amb el cos enterrat el fang. Fa ben poc era un desconegut al delta de l'Ebre, però ara hi abunda tant que fins i tot li han tret noms vulgars, i és conegut com a "sirulet", "anguileta" i també "loncha", en referència al seu nom castellà.
  • Programa El medi ambient
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2008
  • Durada: 3min.
  • Àmbit Ciències naturals
  • Àrea Coneixement del medi: natural, Ciències de la naturalesa
  • Nivell Educació Primària Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa