Inici » El medi ambient

Ciències naturalsRastrejadors del clima (3): caiman, tortuga verda i tortuga llaüt

Codi a embedir Copiar

Rastrejadors del clima (3): caiman, tortuga verda i tortuga llaüt

La sèrie "Rastrejadors del clima" mostra com afecta el canvi climàtic diferents espècies animals. En aquesta edició, un caiman, una tortuga verda i una tortuga llaüt ho expliquen en primera persona.


Caiman:

"Sé que faig por, però no hi puc fer res, és la meva aparença! Sóc un caiman. Aquí som al meu regne, la conca del riu Paraguai, la zona humida més gran del món, que ocupa més de 200.000 quilòmetres quadrats i s'estén pel Brasil, Bolívia i el Paraguai. Amb l'augment de les temperatures causat pel canvi climàtic, ens passa una cosa alarmant: en tots els rèptils, el sexe de la descendència el determina la temperatura ambient. Pel que fa a nosaltres, els caimans, si la mitjana de temperatura continua pujant, aviat naixeran molts més mascles que femelles. Una seriosa amenaça per a la nostra espècie".Tortuga verda:

"Vaig néixer aquí, a Malàisia, en aquesta platja al final de l'oceà Índic. Quan arriba la temporada de pondre els ous, hi torno, i els meus descendents faran el mateix. Em diuen la tortuga verda. Visc en mars càlids, vora barreres de corall. Durant molts anys, les tortugues verdes hem estat víctimes de les xarxes de pesca, la contaminació i el robatori dels nostres ous. Hem estat caçades per la nostra carn i la nostra closca. Però avui hi ha una altra amenaça damunt nostre. Amb l'escalfament global, el nivell del mar puja. Algunes illes estan sota l'aigua, i els nostres llocs de posta es tornen més i més petits, reduïts a una estreta banda de sorra, que també perilla de desaparèixer.Tortuga llaüt:

"Sóc la tortuga llaüt. Sóc la més grossa i la més pesant de les tortugues marines. Puc pesar fins a una tona. Impressionant, oi? Passo la vida al mar, com aquí a l'oceà Pacífic, vora de la costa de Mèxic. Malgrat això, unes quantes vegades a l'any la senyora Tortuga va a la sorra. No pas per prendre el sol, no us penseu, sinó per perpetuar l'espècie. En les tortugues, com en tots els rèptils, el sexe de l'embrió depèn de la temperatura ambient durant la incubació de l'ou. I si l'escalfament continua sense aturar-se, ben aviat hi haurà moltes més femelles que mascles, cosa que no beneficiarà ningú".


  • Programa El medi ambient
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2008
  • Durada: 3min.
  • Àmbit Ciències naturals
  • Àrea Ciències de la terra i del medi ambient, Ciències de la naturalesa, Biologia
  • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa