Inici » El medi ambient

Ciències naturalsRastrejadors del clima (4): tigre de Bengala, orangutan i lleopard de la neu

Codi a embedir Copiar

Rastrejadors del clima (4): tigre de Bengala, orangutan i lleopard de la neu

En aquesta edició de la sèrie "Rastrejadors del clima", un tigre de Bengala, un orangutan i un lleopard de la neu expliquen en primera persona com els afecta el canvi climàtic.


Tigre de Bengala:

"Aquí, al delta del Ganges, tot és immens. A mi, el tigre de Bengala, m'agrada caminar a grans gambades per aquesta regió feta de terra i aigua. És el meu territori. Sóc un animal solitari i necessito molt d'espai per caçar la meva presa. En el menú: cérvol, senglar, micos i llangardaixos".


"Conec aquests pantans de mangles de memòria, amb les arrels submergides en l'aigua salada. Però ara estic preocupat. El paisatge està canviant, en aquest gran delta les illes desapareixen. I tot per la pujada del nivell del mar a causa del canvi climàtic. Deu mil quilòmetres quadrats estan en risc de quedar parcialment submergits!"Orangutan:

"Passo la major part del temps aquí, als arbres de la selva tropical d'Indonèsia, a l'illa de Borneo. Sóc un orangutan. El meu nom ve del malai i significa "home de la selva". Tinc por perquè el meu espai vital està més en perill que mai. Hi ha moltes amenaces, però el canvi climàtic no hi ajuda gens. La sequera es manté de vegades durant anys i els incendis forestals esdevenen catastròfics. Si tot segueix com ara, els arbres escassejaran. I aleshores, on viuré? Fa poc, una àrea de selva i torberes tan gran com mig Polònia es va cremar del tot. Els arbres moren i nosaltres ens asfixiem".Lleopard de la neu:

"Sóc un lleopard de la neu, un gran felí de les muntanyes altes de l'Àsia central. La meva pell blanca i motejada és molt valuosa i els furtius em cacen. Per això m'amago. A l'hivern visc sol als boscos de l'Himàlaia i a l'estiu pujo als prats, a alçades de fins a sis mil metres. Des d'aquí veig com es fonen ràpidament les glaceres a causa del canvi climàtic. Aquestes glaceres són una gran reserva d'aigua. Abasteixen innumerables rius, que són essencials per a cinc-cents milions de persones. Molt aviat, si res no canvia, no hi haurà glaceres a l'Himàlaia".

  • Programa El medi ambient
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2008
  • Durada: 3min.
  • Àmbit Ciències naturals
  • Àrea Ciències de la terra i del medi ambient, Coneixement del medi: natural, Ciències de la naturalesa, Biologia
  • Nivell Batxillerat Educació Primària Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa