Inici » El medi ambient

Ciències socialsCiències naturalsNous regadius: menys aigua, més aliments

Codi a embedir Copiar

Nous regadius: menys aigua, més aliments

L'espai "El medi ambient" analitza com reduir el consum d'aigua en l'agricultura sense afectar la producció.


L'aigua per a usos humans a Catalunya és una quarta part de la que hi plou. La resta s'evapora, s'infiltra o corre pels rius. L'agricultura utilitza el 73 % de l'aigua disponible i rega 250.000 del milió d'hectàrees conreades. Els pròxims dotze anys, la Generalitat pretén posar 100.000 hectàrees més en regadiu. En temps de sequera pot semblar contradictori, però s'albira un futur alimentari dramàtic.


Més aliments amb menys aigua és l'objectiu del Pla de Regadius, que preveu inversions de 2.500 milions d'euros. Bona part per convertir sistemes antiquats, com el de Linyola, en sistemes com el de Torres de Segre, l'últim posat en marxa. Cada finca té els seus automatismes que regulen el goteig. Un comandament central permet a totes les finques tenir aigua tot l'any, vint-i-quatre hores al dia. També minimitza l'energia que cal per bombar l'aigua fins a una bassa i regula la pressió per a cada parcel·la.


Amb l'aigua tan regulada, el pagès ha d'aprendre noves maneres de treballar. L'IRTA investiga per fer-les possibles. Per exemple, amb els lisímetres, una mena de testos enormes damunt de bàscules, poden saber com reaccionen les plantes al subministrament de més o menys aigua i a altres tractaments, segons la temperatura i la radiació solar.



  • Programa El medi ambient
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2008
  • Durada: 3min.
  • Àmbit Ciències naturals, Ciències socials
  • Àrea Ciències de la terra i del medi ambient, Ciències socials, Ciències de la naturalesa
  • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa