Inici » Quèquicom

TutoriaCiències naturalsGuttmann: reaprendre a viure

Codi a embedir Copiar

Guttmann: reaprendre a viure

"Quèquicom" descobreix com reacciona el cos humà quan perd la mobilitat a causa d'una lesió medul·lar o d'un traumatisme cranial.


Primer de tot, la reportera del programa, Anna Lasaga, visita Alba López, una noia de 19 que afronta la vida amb coratge després d'haver tingut un greu accident de moto que la va deixar tetraplègica. Després de l'accident, l'Alba necessitava el suport d'un respirador, però ara ja respira per si mateixa gràcies al procés de rehabilitació neuronal i és capaç de fer dues carreres.


A l'Institut Guttmann, el neuròleg Josep Maria Tormos explica a la reportera que el cervell aprèn millor dels encerts que no pas dels errors. Ho demostra el cas de l'Òscar, un noi de 16 anys amb un gran grau de lesió a la medul·la espinal que podia fer dubtar sobre la seves possibilitats de tornar a caminar. Ara, un robot l'ajuda a fer el moviment correcte de les cames en el moment just en què ho necessita i no abans, de manera que sempre se'l força a progressar. D'aquesta manera es va refent la connexió neuronal entre el sistema nerviós central i l'extremitat.


Molts afectats per accidents pateixen dolor neuropàtic o dolor de membre fantasma. A l'Institut Guttmann també es pot veure com es pot tractar aquest dolor mitjançant la realitat virtual.


Un simple mirall pot fer desaparèixer el dolor d'un membre amputat fent creure al cervell que l'extremitat perduda es mou. Això és una de les coses aparentment impossibles que fan a l'Institut Guttmann. Una altra és aconseguir la recuperació del moviment en persones que han patit una lesió important, però no absoluta, del sistema nerviós. En tots dos casos apliquen tècniques basades en el reforçament positiu per restablir els camins neuronals perduts en un accident.


La idea de combatre un dolor real amb una imatge virtual la va desenvolupar el metge d'origen indi V. S. Ramachandran i ara s'aplica a tot el món. És sorprenentment eficaç, però encara no està completament explicada científicament.


Quan es parla de dolor, s'ha de posar èmfasi en el fet que l'experiència del dolor no és només una experiència física generada en el lloc on s'ha produït el dany, és una experiència sensorial que s'elabora o processa al cervell.


Després d'una amputació o dany a la medul·la espinal, es probable desenvolupar dolor neuropàtic, és a dir, el que està relacionat amb algun problema o dany a les vies nervioses. També se'l pot anomenar dolor de membre fantasma, especialment per referir-se al dolor dels amputats.


Després d'una amputació, el dolor generalment es pot sentir paradoxalment en aquella part del cos que ja no hi és, i, en el cas d'una lesió a la medul·la, el dolor es pot sentir en zones corporals per sota de la lesió, on la persona no sent cap altre tipus de sensació corporal.


És difícil de tractar aquest dolor, entre altres raons perquè encara no es coneixen exactament les causes que el provoquen, i sovint es converteix en crònic.  • Programa Quèquicom
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2009
  • Durada: 25min.
  • Àmbit Tutoria, Ciències naturals
  • Àrea Tutoria, Ciències de la naturalesa, Biologia
  • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa