Inici » Resultats de cerca avançada » Quèquicom

TutoriaCiències naturalsConviure amb lloros

Codi a embedir Copiar

Conviure amb lloros

"Quèquicom" visita Port Aventura per veure com treballen els lloros i com se'ls ensinistra. També descobreix que, de vegades, mascotes tan entranyables com els agapornis poden originar la malaltia del "pulmó de l'ocellaire". I, finalment, s'acosta a les cotorres argentines de Barcelona per entendre quina és la clau del seu èxit colonitzador.


Els lloros són una de les famílies d'ocells més intel·ligents que hi ha. La conducta social, un crani desproporcionadament gros respecte a la mida del cos i unes potes amb gran capacitat prènsil sembla que en són les causes determinants. Precisament, perquè són intel·ligents i sociables, ens són especialment simpàtics. Si, a més, hi afegim la seva exuberant bellesa i el fet que suporten relativament bé la captivitat, és lògic que hagin esdevingut mascotes ideals i actors preferents en espectacles circenses.


El reporter del programa, Pere Renom, presencia un espectacle amb lloros a Port Aventura i aprèn que l'ensinistrament és una barreja d'etologia, és a dir, del coneixement de la conducta animal, i de psicologia, ja que cada individu té el seu propi caràcter. L'ensinistrador Paco Navarro ha d'identificar les habilitats particulars de cada lloro, de cada actor, i treballar per potenciar-les. El resultat és un paper diferent per a cadascun: uns volen i d'altres interaccionen amb el públic o parlen i canten amb fluïdesa.


Però conviure amb lloros també pot portar maldecaps. Carme Baraldés fa cinc anys que té uns agapornis a casa. Des d'aleshores té problemes respiratoris. El doctor Ferran Morell, de la Unitat de Pneumologia de l'Hospital de la Vall d'Hebron, explica que hi ha una malaltia anomenada "pulmó de l'ocellaire", que consisteix en una inflamació pulmonar produïda per la inhalació de certes proteïnes eliminades pels ocells a través de plomes i excrements. La Carme se sotmet a una sèrie de proves i descobreix que, efectivament, la té. Amb tot, aquesta malaltia té una incidència molt baixa i si es detecta i es tracta a temps té molt bon pronòstic.


Més habitual que emmalaltir pel contacte amb lloros és cansar-se de sentir-los. La solució: alliberar-los. Aquesta és la causa principal que a Barcelona s'hagi establert un població de cotorres argentines. El reporter Pere Renom és testimoni del seguiment que en fan des del Museu de Ciències Naturals. L'èxit de l'espècie es relaciona directament amb la seva variada dieta alimentària i amb el fet que les cotorres crien en nius que elles mateixes construeixen, en lloc de criar en forats, com la majoria de lloros del món.


Pere Renom s'enfila a una palmera per explicar l'estructura d'aquests nius i finalment va fins a la Sagrada Família per conèixer un dels pocs enemics naturals que té: el falcó pelegrí.


I al plató, el presentador del programa, Marc Boada, mostra les característiques d'algunes de les tres-centes cinquanta espècies de lloros que hi ha al món.


  • Programa Quèquicom
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2009
  • Durada: 26min.
  • Àmbit Tutoria, Ciències naturals
  • Àrea Tutoria, Coneixement del medi: natural, Ciències de la naturalesa, Biologia
  • Nivell Batxillerat Educació Primària Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa