Inici » Què va passar?

Ciències socialsNavegació al riu Ebre

Codi a embedir Copiar

Navegació al riu Ebre

L'espai "Què va passar?" repassa els intents per fer navegable el riu Ebre i parla de l'important paper que van tenir els llaguts en el transport de mercaderies durant un bon grapat d'anys.


El llaguter Enric Fabregat recorda com era la vida al riu Ebre quan era petit. La feina de llaguter era molt dura, calia suportar les males condicions atmosfèriques, passar moltes hores remant i dormir al ras. El que més transportaven els llaguters era carbó de pedra de les mines de Mequinensa.


Riu amunt, els llaguts havien de recórrer a la força dels animals per superar el corrent. Les mules anaven pel camí que seguia el riu per les vores i estiraven una sirga que arrossegava el llagut, una feina que fins al temps de la República havien fet els homes. L'escriptor Jesús Moncada va reviure aquest ambient a la novel·la "Camí de sirga".


El poble de Miravet, a la Ribera d'Ebre, tenia dos o tres llaguts amb tripulació completa, que treballaven per tot el riu fins a Mequinensa, la veritable capital de la navegació.


Enric Fabregat va viure els últims temps de la navegació comercial amb llaguts tradicionals. Quan es va acabar, va conservar una muleta, una embarcació més petita que va motoritzar i que va fer servir durant anys per passejar els visitants.


Cada racó del riu tenia un nom per als navegants. Noms que queden només en el record d'una generació, cada cop més gran. Són lluny els temps de més activitat, quan la Primera Guerra Mundial va fer disparar la demanda del carbó de les mines dels voltants de Mequinensa. I també queda enrere el somni de convertir l'Ebre en un riu navegable per al transport de mercaderies, tal com es va intentar al segle XIX.


La memòria d'aquesta obra la conserva la besnéta de l'enginyer francès que en va ser el responsable. Anna Carvallo recorda el projecte de canalització del seu besavi, un projecte que va fracassar per diverses raons.

  • Programa Què va passar?
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2009
  • Durada: 5min.
  • Àmbit Ciències socials
  • Àrea Història, Ciències socials
  • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa