Inici » Què va passar?

Llengües i literaturaLa farga catalana

Codi a embedir Copiar

La farga catalana

L'espai "Què va passar?" explica amb detall en què consisteix la farga catalana, un mètode autòcton de treballar el mineral de ferro, i repassa la història de les fargues del Ripollès.


L'aigua del riu Freser, i d'altres rius del Pirineu, va ser la força motriu de l'artesania del ferro catalana des de l'edat mitjana. A Ripoll, el canal de l'Almoina transportava l'aigua pel centre de la vila per a diversos aprofitaments. L'últim tram acabava a la bassa de la farga Palau i baixava un desnivell per moure una roda hidràulica de grans dimensions. La roda estava connectada a un eix que feia accionar els martinets, uns malls de grans proporcions i força, que servien per treballar el ferro i altres metalls.


La farga catalana és un mètode autòcton de treballar el mineral de ferro i obtenir un ferro dúctil. És un sistema pioner de la siderúrgia moderna, que va començar al segle XIV i va arribar fins a la meitat del XIX. El preu que es va pagar va ser l'exhauriment de bona part dels boscos pròxims a les fargues del Pirineu.


Florenci Crivillé, conservador del Museu Etnogràfic de Ripoll, explica que, al segle XVIII, les fargues donaven molta feina, fins al punt que, a Ripoll, el 40 % de la població tenia vinculació amb la indústria del ferro.


La farga catalana es caracteritza per una enginyosa utilització de l'aigua, que augmenta la temperatura del forn on es diposita el mineral de ferro. L'aigua emmagatzemada en una bassa baixa per un tub i incorpora aire en el seu trajecte a través d'una obertura anomenada espirall. La caiguda violenta d'aigua i aire a la caixa dels vents crea un corrent d'aire a pressió que atia el foc del forn fins a assolir temperatures molt altes, però sense arribar a la fusió del ferro.


  • Programa Què va passar?
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2009
  • Durada: 5min.
  • Àmbit Llengües i literatura
  • Àrea Llengua catalana i literatura
  • Nivell Batxillerat Educació Primària Educació Secundària Obligatòria

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa