Inici » Què va passar?

Ciències socialsLa Colònia Güell de Santa Coloma de Cervelló

Codi a embedir Copiar

La Colònia Güell de Santa Coloma de Cervelló

Cada any, la Festa del Modernisme permet conèixer com era la vida a la Colònia Güell, a Santa Coloma de Cervelló. L'espai "Què va passar?" parla de la història d'aquesta colònia, lligada a la fàbrica tèxtil d'Eusebi Güell.


L'origen rural dels pobladors de la colònia va ser la clau per a la deslocalització de la fàbrica dels Güell de Barcelona i el seu trasllat a Santa Coloma de Cervelló.


L'historiador Josep Padró explica que les causes del trasllat de la fàbrica del Vapor Vell a la Colònia Güell van ser la necessitat d'un creixement industrial i la fugida de les condicions que el moviment obrer imposava. Els Güell només es van endur de la fàbrica de Sants una dotzena de famílies fidels a l'empresa.


Josep Padró es vesteix un cop a l'any d'Eusebi Güell per representar davant del públic la relació amb la seva dona i el director de la fàbrica.


A la colònia hi regnava una relació paternal entre l'amo i els obrers. Entre els serveis que tenia la colònia per facilitar l'accés al treball de les dones hi havia la casa bressol, on unes monges es feien càrrec de les criatures de les mares treballadores. Un servei que es completava amb el mercat, l'escola, la cooperativa i la cripta, ideada per l'arquitecte Antoni Gaudí.


La família Güell va continuar al capdavant de la colònia fins al 1943, any en què va passar a mans del grup Bertran i Serra. Els treballadors van aconseguir la propietat de les cases quaranta anys més tard, poc després de la fi de l'activitat de la fàbrica.


La Colònia Güell està declarada Bé d'Interès Cultural. La conservació de l'espai i de la memòria és una activitat que mantenen viva els veïns. Per això, un cop a l'any, organitzen la Festa del Modernisme.


  • Programa Què va passar?
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2009
  • Durada: 4min.
  • Àmbit Ciències socials
  • Àrea Història, Ciències socials
  • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa