Inici » Destins

TutoriaEducació artísticaCiències socialsItàlia commemora el centenari del Futurisme

Codi a embedir Copiar

Itàlia commemora el centenari del Futurisme

Itàlia viu amb grans fastos tot el 2009 l'aventura incendiària del futurisme marcada per una sèrie d'esdeveniments, espectacles i grans mostres que celebren el centenari d'aquest moviment artístic, impetuós i agosarat que va tenir en Filippo Tomasso Marinetti, l'inspirador de l'històric Manifest futurista. Un pamflet que predicava l'amor pel perill i l'atzar, feia apologia de la màquina i de la indústria. El futurisme va ser un moviment subversiu, orgullós, cridava a la rebel·lió; glorificava la guerra, era elitista i a la vegada art aplicat, art al carrer i art de masses.


Una cascada de paraules, "les paraules en llibertat" de Marinetti, reben els visitants de la mostra a le Scuderie del Quirinale a Roma. És la gènesi del futurisme amb obres de Carrà, Boccioni, Balla, Severini, Russolo, els grans artistes d'aquesta avantguarda. Al seu costat: Picasso, Braque, Delaunay, Lèger. La descomposició cubista de bracet amb l'explosió futurista; l'anàlisi freda i racional davant l'efecte dinàmic i la simultaneïtat de les imatges.


Aquest intent de captar el moviment, aquest amor pel dinamisme i la tecnologia moderna, es replanteja al palau Reial de Milà: Velocitat+Art+Acció. Però a Milà trobem també el futurisme aplicat a la moda, al teatre, a la música, a la publicitat, a la dansa, al cinema, a la tipografia, a la ràdio, a la cuina i a la política.

A Rovereto, una altra exposició indaga les complexes i sovint inèdites relacions entre els futuristes i els més importants exponents de les avantguardes a Rússia i Alemanya.


Les mil cares del futurisme en les mostres de Roma, Milà i Rovereto estan obertes fins al 7 de juny però els 100 d'anys de revolta futurista, viscuda a tota velocitat i prenyada de feixisme, prosseguirà durat tota la tardor a Roma, Venècia i Milà, amb altres mostres.

  • Programa Destins
  • Idioma Català
  • Producció CCMA
  • Any de producció 2009
  • Durada: 2min.
  • Àmbit Tutoria, Educació artística, Ciències socials
  • Àrea Tutoria, Història de l'art, Ciències socials
  • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa