Inici » Km33

TutoriaCiències socialsEl Marroc, comunicació berber

Codi a embedir Copiar

El Marroc, comunicació berber

En aquesta edició, "Km33" acompanya dues noies que recorren el sud del Marroc fascinades per l'hospitalitat berber. Al llarg del viatge, fan la cerimònia del te al desert, sopen en una cova de pastors a l'Atles i posen en pràctica l'art del regateig.


Situat a l'extrem nord-oest d'Àfrica, el Marroc és la cara més occidental del món islàmic. Té vint-i-nou milions d'habitants. La capital política del país és Rabat, tot i que la ciutat més cosmopolita és Casablanca. Fes és la ciutat que preserva l'essència cultural del país, mentre que la gran atracció turística és Marràqueix, una barreja exòtica de tradició, sofisticació, luxe i modernitat.


Els berbers són els habitants originaris del país i són els dos terços de la població. Mentre que la cultura àrab predomina al nord, la terra dels berbers s'estén al sud, flanquejada per la serralada de l'Atles i el Sàhara.


El Marroc és una monarquia constitucional, dirigida pel rei Mohamed VI. La moneda és el dírham i a l'hora de pagar és imprescindible regatejar, especialment a l'hora de comprar regals i artesania.


Mabel Mas és comunicòloga i té passió per veure món. El Marroc va ser el seu primer viatge; el va fer fa disset anys amb la seva família. I ara, amb 27, hi torna d'una manera diferent, amb la seva amiga Belén. Belén López és advocada i estudia la legislació de les dones en les diverses societats del món.


Després de fer escala a Casablanca, arriben a Fes, que té la medina més antiga que es conserva a l'islam. Per moure's pels nou mil carrerons de la medina, la Mabel i la Belén contracten un guia oficial, que els mostra aquesta ciutat laberíntica, distribuïda segons els gremis, com el dels adobadors.


El seu viatge continua en autocar, en un trajecte de vuit hores que les durà fins al desert del Sàhara, travessant el Marroc de nord a sud pel mig de la serralada de l'Atles. Arriben de nit a Erfoud, on contracten un vehicle 4x4 amb conductor.


A Merzouga s'allotjen en un hotel barat, i s'aixequen molt d'hora per veure la sortida del sol des de la gran duna. El servei de l'hotel els serveix l'esmorzar en un campament que imita les haimes dels nòmades del desert. Més tard, participen en la cerimònia del te amb el propietari de l'hotel.


De camí a Tineghir, paren en un mercat setmanal i passen pel costat de berbers nòmades que pasturen els ramats. Paren a les majestuoses gorges de l'Atles, la més profunda de les quals és la gorja del Todra.


Prop de la vall de les Roses, una regió on tradicionalment hi ha hagut els campaments dels nòmades berbers, troben una nena que els ensenya casa seva, que és dins una cova, i els presenta la seva família. La Mabel i la Belén gaudeixen de l'hospitalitat berber, sopen amb la família i participen en una festa improvisada.


L'endemà, continuen el camí per la ruta de les casbes, amb edificis fets amb fang que es confonen amb el paisatge. La més gran i més ben conservada és la d'Aït Benhaddou, on s'han filmat pel·lícules com "Lawrence d'Aràbia" o "Jesús de Natzaret". Tota la regió de Ouarzazate és un gran plató de cinema. Aquí, hi ha els estudis Atlas Corporation, on es conserven els decorats del film "Astèrix i Obèlix".


El viatge de la Mabel i la Belén finalitza a Marràqueix, on coincideixen amb la celebració d'un casament, regategen al soc i gaudeixen de l'espectacle que ofereix la famosa plaça Djema-el-Fna.  • Programa Km33
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2006
  • Durada: 38min.
  • Àmbit Tutoria, Ciències socials
  • Àrea Educació per la ciutadania, Tutoria, Geografia
  • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa