Inici » Km33

TutoriaCiències socialsBurkina Faso i Mali: Àfrica en dues rodes

Codi a embedir Copiar

Burkina Faso i Mali: Àfrica en dues rodes

En aquesta ocasió, "Km33" acompanya tres amics de Lleida que recorren en bicicleta Burkina Faso i Mali, i, especialment, els poblats dogons.


L'Àfrica occidental és una terra de múltiples paisatges, on es troben civilitzacions ben diverses. Un element que les ha posat en contacte és la conca del riu Níger, l'altre és la passió per la música. Burkina Faso és cinc vegades més petit que Mali, però tenen gairebé el mateix nombre d'habitants, al voltant d'onze milions. La major part viuen i treballen al carrer, a mercè d'un clima sovint amb temperatures extremes. Per això, es recomana anar-hi de novembre a febrer, ja que d'abril a juliol es passa dels 40 graus i de juny a octubre les pluges poden ser torrencials.


Mali i Burkina Faso també tenen en comú la moneda: el franc CFA. El francès és la llengua colonial oficial i és la més útil per comunicar-se. La religió més arrelada en tots dos països és l'animisme, tot i que el 90 % de la població de Mali es considera musulmana. A Burkina Faso només hi ha una quarta part de la població musulmana, mentre que la presència cristiana és molt més elevada.


Per entrar als dos països cal un visat que gestionen les ambaixades situades a París.


Leonard Jové té 32 anys, és de Lleida i treballa de bomber, una feina que li permet acumular dies lliures per practicar la seva gran afició: viatjar per tot el món. Amb bicicleta, ha recorregut els Pirineus, Islàndia i Croàcia.


Edgar Dos Santos és una amic d'en Leo de tota la vida i sovint viatgen junts. Es professor de Fotografia a l'Escola de Belles Arts. En Gustau, germà de l'Edgar, és psicòleg i tot un expert de la bicicleta. Ha pedalat per mig continent africà.


Abans de sortir, en Leo, l'Edgar i en Gustau han de desmuntar les bicicletes i posar-les en caixes, amb l'objectiu que ocupin poc espai per poder-les dur a l'avió.


El vol els porta a Ouagadougou, la capital de Burkina Faso, que fa frontera amb el País Dogon. A l'aeroport han de tornar a muntar les bicis i inflar els pneumàtics.


Busquen un hotel al centre de la ciutat i, l'endemà, en recorren els carrers, amb indrets com ara el forn dels artesans del bronze.


Tot seguit, agafen un autobús que els porta fins a la frontera amb Mali, on ha de començar el seu recorregut en bicicleta. Una pista de terra vermella els du fins al País Dogon i fins a la falla de Bandiagara.


Paren a Teli, un dels poblats que hi ha a la falla. El cap els ve a buscar i els porta a casa seva. No hi ha hotels, així que als turistes se'ls acull a casa, però pagant. En Leo, l'Edgar i en Gustau dormen en un terrat per no passar calor. Després de passar la nit al ras, passegen pel poble. Al matí, les dones van a buscar l'aigua necessària per passar el dia. Les dones també molen mill al morter, picant amb els bastons. Els homes treballen la terra i repassen les cases, que són de fang. Tots tres també visiten el poblat antic, penjat dalt de la falla.


El símbol del País Dogon és el cocodril, que representa l'esperit de l'home. Els dogons són un poble animista i els seus colors sagrats són el negre, el blanc i el vermell.


El viatge en bicicleta continua fins a Begnimató, un poblat al capdamunt de la falla, on cal pujar les bicis a mà. Allà, en Leo, l'Edgar i en Gustau tornen a dormir al ras, gaudeixen d'una original dutxa i assisteixen a un espectacle de danses funeràries.


La parada següent és Songho i l'Hotel Ambedjelé, a la carretera entre Sevaré i Mopti. Aquest establiment, propietat d'una catalana, està inspirat en l'arquitectura dogon.


A Mopti, a la vora del riu Níger, s'hi concentren ètnies de tot el país. Cal destacar el mercat en què les dones venen la fruita i la verdura que cullen elles mateixes.


Per finalitzar el viatge, en Leo, l'Edgar i en Gustau segueixen en barca, corrent amunt, el riu Níger, camí cap al nord.  • Programa Km33
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2006
  • Durada: 39min.
  • Àmbit Tutoria, Ciències socials
  • Àrea Educació per la ciutadania, Tutoria, Ciències socials
  • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa