Inici » Km33

TutoriaCiències socialsGuatemala, cultura maia en erupció

Codi a embedir Copiar

Guatemala, cultura maia en erupció

"Km33" presenta una jove que treballa a Guatemala com a cooperant. Abans de tornar a Barcelona, fa un viatge amb una amiga per l'altiplà. Totes dues descobreixen els volcans, el llac Atitlán i els mercats indígenes, i viuen la màgia de les cerimònies maies.


Tres vegades més gran que Catalunya, Guatemala està organitzada en vint-i-dos departaments. La capital és Ciudad de Guatemala, una destinació poc atractiva, així que molts viatgers comencen la ruta des de l'antiga capital colonial, Antigua Guatemala.


El país té més de quinze milions d'habitants. La meitat són indígenes de diferents pobles maies. L'altra meitat dels habitants s'anomenen "ladinos" i són mestissos o indígenes assimilats. També hi ha una minoria de blancs i de garífunes.


El catolicisme hi és majoritari, però els indígenes viuen la religió fent una barreja de cristianisme i creences maies. Últimament, l'església evangèlica guanya molts devots.


La llengua més parlada és l'espanyol, però, tot i el bilingüisme, no tots els indígenes la coneixen. Les llengües maies són d'ús comú i n'hi ha vint-i-tres de reconegudes.


La moneda és el quetzal.


Laila Palaudàries té 27 anys i treballa a Quetzaltenango, a Guatemala, com a cooperant. Després de col·laborar en un projecte de cooperació durant un any, ha de tornar a casa. Però abans, fa un viatge per l'altiplà amb una amiga seva, Marije Hoeksema, una llevadora holandesa amb qui comparteix pis.


Guatemala és un dels països del món amb més cooperants internacionals. L'organització Entre Mundos connecta voluntaris amb diferents projectes. "Café Conciencia" n'és un. Es tracta d'un projecte que activa algunes comunitats, com Nueva Alianza, la primera destinació de la Laia i la Marije.


Per arribar-hi, opten per una camioneta que les porta a la finca. De camí, passen per l'únic túnel del país. A Nueva Alianza, l'antiga casa patronal és ara un hotel. A la finca s'hi conreen nous de macadàmia.


Als voltants de la finca el paisatge és espectacular, amb boscos amb cascades, gronxadors sobre un precipici i dos volcans pròxims, un dels quals està actiu.


La comunitat de Nueva Alianza és un exemple d'autogestió. Les terres són d'un col·lectiu de quaranta famílies que fa generacions que les treballen. A més de l'ecoturisme i les collites, hi ha una possible nova font d'ingressos: fer biodièsel.


La Laia i la Marije continuen el viatge en autobús fins al llac Atitlán. Després de passar per Abaj Takalik, arriben a la població de Santiago Atitlán, situada a la riba sud del llac i flanquejada per tres volcans. Aquí, visiten el mercat indígena, el port i l'església parroquial, i també assisteixen a una cerimònia de tradició pagana.


Tot seguit, travessen el llac amb una barca i arriben a San Pedro La Laguna, una destinació jove, plena d'escoles d'espanyol. Aquí coneixen el fill i deixeble d'un xaman, que els fa profecies de futur i de canvis.


A San Juan La Laguna visiten una associació de dones teixidores que fan servir tints naturals. Les rep la presidenta, que explica que l'objectiu de l'associació és rescatar i preservar la cultural tradicional, al mateix temps que es generen recursos econòmics.


Una altra població a la riba del llac és San Marcos, un lloc tranquil, ple d'indrets sorprenents i misteriosos, on es pot gaudir d'una bona estona de bany.


A Panajachel, la Laia i la Marije descobreixen una cova on es practiquen cerimònies maies i on es deixen ofrenes i espelmes. A la vora hi ha una roca sagrada per als maies on es fan sacrificis.


A la població de Chichitenango, la Laia i la Marije visiten els mercats d'artesania i verdures, una església amb una espectacular escalinata i el cementiri amb tombes de colors.


El recorregut finalitza a Antigua, una ciutat de gran bellesa, declarada Patrimoni Cultural de la Humanitat per la UNESCO.

  • Programa Km33
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2006
  • Durada: 38min.
  • Àmbit Tutoria, Ciències socials
  • Àrea Educació per la ciutadania, Tutoria, Geografia, Ciències socials
  • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa