Inici » Resultats de cerca avançada » Quèquicom

Ciències socialsCiències naturalsMeteorits: pedres que cauen del cel

Codi a embedir Copiar

Meteorits: pedres que cauen del cel

"Quèquicom" analitza el fenomen dels meteorits, uns cossos que vénen de l'espai i que són una amenaça per a la humanitat.


El març de 2009 va passar fregant la Terra un meteorit que, en cas d'haver-hi xocat, hauria alliberat una energia equivalent a centenars de bombes atòmiques. El programa posa en relleu els pocs recursos que es destinen a detectar aquests cossos perillosos.


El meteorit DD45 feia uns trenta metres de diàmetre i hauria destruït una superfície com l'illa de Mallorca. No va xocar amb la Terra per només trenta-nou minuts. Però, és possible detectar-los a temps i desviar-los o destruir-los?


El reporter del programa, Miquel Piris, visita l'Observatori Astronòmic de Mallorca, l'OAM, on hi ha un dels tres equips més importants de tot el món en detecció i seguiment d'asteroides. Els altres dos són el de la NASA i el de les Forces Aèries dels Estats Units, l'USAF, tots dos nord-americans. Un dels observadors de l'OAM, Jaume Nomen, explica com ho fan per localitzar els asteroides.


Conjuntament amb Jordi Llorca, científic de l'Institut de Tècniques Energètiques de la UPC, Miquel Piris fa un experiment per fer xocar asteroides, tal com passa a l'espai.


El món dels meteorits mou moltes altres persones. José Vicente sempre té les maletes preparades per sortir disparat cap a qualsevol part del món on n'hagi pogut caure un. Emilio González, en canvi, busca cràters de meteorit des de casa a través del Google Earth. Fa poc ha identificat dos possibles cràters de meteorit al Txad, i la NASA li ha reconegut la troballa.


El projecte "Quijote", que es desenvoluparà amb capital espanyol, estudia maneres de destruir o desviar asteroides perillosos. Des del plató, Marc Boada explica quines són aquestes possibilitats. El presentador també recorda com un asteroide enorme va extingir els dinosaures fa 65 milions d'anys.


  • Programa Quèquicom
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2009
  • Durada: 22min.
  • Àmbit Ciències naturals, Ciències socials
  • Àrea Ciències per al món contemporani, Física, Coneixement del medi: natural, Ciències de la naturalesa
  • Nivell Batxillerat Educació Primària Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa