Inici » El medi ambient

Ciències naturalsVint anys estudiant papallones

Codi a embedir Copiar

Vint anys estudiant papallones

L'espai "El medi ambient" repassa les dues dècades de vida del Catalan Butterfly Monitoring Scheme, un sistema per avaluar les fluctuacions de les poblacions de papallones.


Les papallones diürnes, o ropalòcers, han estat un dels grups d'insectes més atractius per als naturalistes de totes les èpoques, fins al punt que en alguns països europeus, com el Regne Unit, hi ha tractats de papallones datats del segle XVIII. A Catalunya, tot va néixer a finals del segle XIX, quan un grup d'entomòlegs liderats per Ignasi de Sagarra, aleshores director del Museu de Zoologia de Barcelona, van començar a recol·lectar papallones arreu del país.


A la dècada dels 70, va quedar clar que moltes espècies de papallones patien una regressió preocupant, i la recerca va fer un gir: a més de conèixer bé les espècies, calia també començar a pensar en la seva conservació. Aquest fet va portar un grup d'entomòlegs de l'Institut d'Ecologia Terrestre britànic a idear un mètode simple per mesurar les fluctuacions de les poblacions i estudiar-ne les causes. El van anomenar Butterfly Monitoring Scheme, i poc després va ser implantat arreu d'Europa com a sistema estàndard de seguiment de les papallones diürnes.


A Catalunya, el Butterfly Monitoring Scheme va arribar a finals dels 80, quan el Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà va acollir dos transsectes pilot per estudiar l'evolució de les papallones del parc.


L'any 1993, el Departament de Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya va proposar establir una xarxa de seguiment en diferents indrets de la geografia catalana i va aconseguir aplegar un grup reduït de col·laboradors que, l'any següent, van inaugurar oficialment la primera temporada del Butterfly Monitoring Scheme català, rebatejat com a CBMS. Vint anys més tard, els onze transsectes inicials s'han convertit en gairebé un centenar i el projecte té un butlletí informatiu anual en què s'exposen els principals resultats obtinguts al llarg de la temporada.


  • Programa El medi ambient
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2008
  • Durada: 3min.
  • Àmbit Ciències naturals
  • Àrea Ciències de la terra i del medi ambient, Ciències de la naturalesa, Biologia
  • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa