Inici » Resultats de cerca » El medi ambient

Ciències naturalsControlar gavians a Girona

Codi a embedir Copiar

Controlar gavians a Girona

La presència d'abocadors i la manca de depredadors fa possible veure gavians argentats molt lluny de la costa. "El medi ambient" parla de la seva presència a la ciutat de Girona i dels problemes que això comporta.


Gavines i gavians són ocells que associem amb la costa, però ja fa molts anys que el gavià argentat s'ha establert a l'interior i Girona n'és un bon exemple. Això es pot constatar fàcilment al riu Onyar i el seu voltant. El gavià pot provocar molèsties, problemes d'higiene i, a més, captura espècies de ribera, com ànecs collverds i polles d'aigua. Hi ha dues raons principals per les quals el gavià argentat s'ha adaptat i estès lluny del litoral. Una és la presència d'abocadors, on van molt sovint a trobar aliment. I l'altra és la manca de depredadors, sigui a l'interior, sigui a la costa. És una espècie que s'ha adaptat molt bé a l'home i és capaç de criar en edificis.


A Girona, com en altres poblacions, incloses algunes de la costa, l'Ajuntament té una brigada per controlar-ne la població. Des del 1992, s'actua on es localitzen nius, tant perquè els ha descobert la brigada, o bé perquè hi ha hagut queixes dels veïns. A la ciutat hi viuen vora cinc-cents gavians i la mitjana de cries per parella és de 2,8. Els operaris punxen els ous i els tornen a deixar al niu. D'aquesta manera, la femella els continua covant i no busca un altre lloc per fer una altra posta. A banda d'això, també es donen consells a la gent per evitar que aquests ocells s'instal·lin als terrats.


A més d'una qüestió d'higiene i de protegir altres espècies, aquest control també beneficia els gavians. Els individus joves i subadults marxen, perquè sembla que Girona ha arribat al límit de la població que pot acollir. Per això convé mantenir-la dintre d'uns límits, perquè els polls de gavians argentats que neixen puguin trobar prou recursos i l'expansió no faci perillar la seva pròpia supervivència.

  • Programa El medi ambient
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2008
  • Durada: 3min.
  • Àmbit Ciències naturals
  • Àrea Ciències de la terra i del medi ambient, Ciències de la naturalesa
  • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa