Inici » El medi ambient

Ciències naturalsLa davallada dels estocs d'anxova

Codi a embedir Copiar

La davallada dels estocs d'anxova

"El medi ambient" descobreix una relació aparentment sorprenent: com més cabal du l'Ebre, més anxoves es capturen.


De tant en tant se sent a dir que, si no s'aprofita, l'aigua de rius com l'Ebre es perd al mar. Però, entre altres funcions, els rius aporten sediments al litoral i nutrients a les aigües marines. I això últim permet relacionar coses aparentment tan diferents com el cabal del riu Ebre i la captura d'anxoves. L'aigua que no es capta i corre riu avall serveix perquè el sector de la pesca obtingui millors resultats.


Fa pocs anys, investigadors de l'Institut de Ciències del Mar de Barcelona van observar que, com més gran era el cabal de l'Ebre a la primavera i a començaments d'estiu, més captures d'anxoves es feien l'any següent. La raó és que el riu compensa la pobresa de nutrients que té el Mediterrani.


Els investigadors assenyalen que les aigües del riu són menys denses que les del mar i per això s'escampen i nodreixen una àmplia zona de la plataforma continental, on es troben les larves de l'anxova. Els seus càlculs indiquen que, per cada metre cúbic per segon que l'Ebre aboca al mar, l'any següent es capturen uns dos-cents quilos d'anxoves.


La presa de mostres i l'estudi de les larves i els ous ha permès calcular la força reproductora de l'espècie. L'anxova o seitó té una vida curta i es reprodueix ja en el primer any de vida, que és també quan es comença a pescar. Un informe encarregat per la Generalitat mostra que, el 2007, l'abundància d'anxova, en comparació amb el 1994, havia disminuït un 36 % a la zona associada al golf de Lleó i un 69 % a la zona associada al delta de l'Ebre. Tot i que falten dades històriques per assegurar-ho, en aquesta última zona es podria estar vora el col·lapse.


Al mar Cantàbric, molt més ric en nutrients, el 2005 es va haver d'aturar totalment la pesca de l'anxova, que encara no s'ha pogut reprendre. Allà i al Mediterrani, deixar temps a la recuperació dels estocs s'ha convertit en una qüestió urgent.

  • Programa El medi ambient
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2008
  • Durada: 3min.
  • Àmbit Ciències naturals
  • Àrea Ciències de la terra i del medi ambient, Ciències de la naturalesa, Biologia
  • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa