Inici » El medi ambient

Ciències naturalsTremp i la custòdia del territori

Codi a embedir Copiar

Tremp i la custòdia del territori

"El medi ambient" visita Tremp, el municipi més gran de Catalunya, que té diversos acords per gestionar el seu patrimoni natural i créixer de forma sostenible.


L'any 2005, Josep Maria Farré, propietari d'un terreny a l'Espai d'Interès Natural de la Serra de Sant Gervàs, al Pallars Jussà, va arribar a un acord amb l'Ajuntament de Tremp. Aquest s'ocuparia del manteniment de l'espai i, a canvi, durant trenta anys, la zona seria d'ús públic. Uns quants elements conviden al descans o a fer-s'hi el menjar amb totes les garanties de seguretat. Per la seva banda, la brigada municipal, a més d'esbrossar, també s'ocupa de plantar arbres i de retirar els que estan morts o malalts.


Amb tres-cents tres quilòmetres quadrats, Tremp és el municipi més gran de Catalunya. Però només té sis mil set-cents habitants. Això significa posseir una gran riquesa natural, però tenir pocs recursos econòmics per protegir-la. Per això, ha optat pels anomenats acords de custòdia.


Un altre dels acords té a veure amb el canal de Gavet, propietat de Fecsa-Endesa i que acull la població més important de la Península de cranc de riu autòcton. Quan l'empresa ha de descarregar el canal, els milers de crancs que hi viuen poden anar a parar temporalment a dues basses cedides pel seu propietari, Antoni Armengol. L'Ajuntament i l'empresa pública Forestal Catalana s'ocupen del manteniment, ja que també hi viu una petita població permanent.


L'Ajuntament ocupa actualment la vicepresidència de la Xarxa de Custòdia del Territori. Convençut de la importància de la preservació, no vol que es tracti d'una pràctica puntual, sinó que s'incorpori a tota actuació de planificació. El nucli urbà creixerà amb nou-cents habitatges, però ho farà tot mantenint la vegetació de ribera i preservant el paisatge. L'Ajuntament està revisant el planejament urbanístic de tot el terme per elaborar un Pla d'Ordenació Urbanística Municipal. I ho fa incloent-hi el concepte de custòdia.


El municipi també té estratègies per fixar la població i conservar activitats tradicionals, com el pastoreig i la xolla de les ovelles. Els acords per a l'ús veïnal de pastures preserven aquests oficis i això afavoreix el manteniment de prats i boscos.


Al canyet es proporciona menjar a un dels elements turístics de la comarca: els rapinyaires. Però l'Ajuntament no vol només atreure visitants. Els acords amb entitats naturalistes promouen l'estudi científic dels voltors i de les altres espècies.


  • Programa El medi ambient
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2008
  • Durada: 3min.
  • Àmbit Ciències naturals
  • Àrea Ciències de la terra i del medi ambient, Ciències de la naturalesa
  • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa