Inici » El medi ambient

Ciències naturalsLa cria en captivitat del cabirol

Codi a embedir Copiar

La cria en captivitat del cabirol

L'espai "El medi ambient" visita el Centre de Fauna de les Planes de Son, on dues femelles de cabirol s'han reproduït tot i les condicions de captivitat en què hi viuen.


Una cria de cabirol va ser trobada per un particular enmig del bosc i va anar a parar al centre de fauna que la Fundació Territori i Paisatge de Caixa Catalunya té a les Planes de Son, al Pallars Sobirà.


Com aquesta cria, cada temporada uns quants cabirols petits arriben als centres de recuperació de fauna, ja que la gent els recull pensant que estan abandonats. La realitat és ben diferent, ja que els cabirols petits confien en la coloració mimètica i passen hores quiets, ben amagats enmig de mates. La mare els visita només per alletar-los i després els deixa una altra vegada sols, amagats entre la vegetació del bosc.


Criats amb biberó, els cabirols perden la por dels homes i no poden tornar a la natura. En el millor dels casos, es queden a centres de fauna com el de les Planes de Son, on viuen en les millors condicions en semicaptivitat. Aquest any, per primera vegada, dues femelles del centre s'han reproduït en captivitat. Com que són animals molt manyacs, han permès als responsables del centre documentar amb més de dues-centes fotografies inèdites de tot el procés del part.


Totes dues femelles van fer un part doble, un fet habitual en els cabirols, que a vegades fins i tot poden tenir tres petits en un sol part. Tot i les condicions de captivitat i la falta d'experiència prèvia, les femelles es comporten de manera natural i amaguen també els seus petits als racons més insospitats de la instal·lació, cosa que confirma que tot aquest comportament és innat i no els cal cap aprenentatge previ per portar-lo a terme. La sèrie fotogràfica servirà com a material didàctic i de documentació del centre. Els cabirols joves, a més, podran ser alliberats, ja que el seu comportament és completament normal.


  • Programa El medi ambient
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2008
  • Durada: 3min.
  • Àmbit Ciències naturals
  • Àrea Ciències de la naturalesa, Biologia
  • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa