Inici » El medi ambient

Ciències naturalsLes banyes dels mamífers

Codi a embedir Copiar

Les banyes dels mamífers

"El medi ambient" analitza les banyes de diferents mamífers i en destaca les diferències.


Les banyes són formacions òssies derivades de l'os frontal pròpies dels mamífers artiodàctils, és a dir, aquells que tenen un nombre parell de peülles a cada peu. Apareixen sobretot en els mascles i tenen dues funcions principals: la defensa davant dels depredadors i la lluita pel territori i el sexe entre els exemplars de la mateixa espècie. Ara bé, tot i que el seu aspecte i la seva funció és semblant, no totes les banyes són iguals.


La gran família dels bòvids, que inclou les cabres, les vaques, les gaseles i els isards, està estesa per tot el món i aplega un centenar llarg d'espècies que tenen banyes còrnies amb una ànima òssia que, en realitat, és una protuberància de l'os frontal. Les banyes d'aquest grup d'espècies no tenen ramificacions, són persistents i no tornen a créixer en cas d'accident. En molts casos, les femelles també tenen banyes, rèpliques en petit de les banyes dels mascles.


Les banyes dels cèrvids apareixen gairebé només en els mascles i són tot un altre món. També deriven de l'os frontal, però són totalment òssies, sense cap mena d'estoig corni, i sempre més o menys ramificades, amb la particularitat que són caduques. Una vegada passada l'època de zel, les banyes són una nosa, la seva base es dissol i, d'un dia per l'altre, cauen com les fulles a la tardor. Poc després, del mateix monyó surten amb força unes banyes noves recobertes d'una pell de vellut. Les banyes novelles estan molt irrigades i creixen de pressa, fins que arriben a una mida que varia en funció de l'edat de l'animal i la seva alimentació. Una vegada han crescut prou, la sang recula, la banya s'ossifica i el vellut que la cobria cau com l'escorça d'un arbre mort. Durant un parell de dies, els mascles tenen feina a fregar-se les banyes amb els arbres per deixar-les ben netes i polides. La poca sang que queda s'eixuga de seguida i les banyes reprenen el seu aspecte més conegut.


Hi ha altres mamífers amb banyes, però són només unes quantes excepcions. Les banyes de les girafes, per exemple, són protuberàncies òssies recobertes de pell, sense cap beina còrnia. I la natura ha inventat encara una altra solució: les banyes dels rinoceronts són en realitat construccions a partir de pèls compactats.

  • Programa El medi ambient
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2008
  • Durada: 3min.
  • Àmbit Ciències naturals
  • Àrea Ciències de la naturalesa, Biologia
  • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa