Inici » Resultats de cerca » El medi ambient

Ciències naturalsEl guacamai vermell a Costa Rica

Codi a embedir Copiar

El guacamai vermell a Costa Rica

L'espai "El medi ambient" es fa ressò d'un programa de reproducció i alliberament del guacamai vermell a Costa Rica, que pretén arribar a repoblar amb dos-cents individus la zona costanera.


.


El guacamai vermell és un ocell vistós i acolorit que viu al tròpic americà. Fa una vintena d'anys se'l podia trobar al 80 % del territori de Costa Rica. El centre Zoo Ave per a la recuperació d'espècies en perill intenta que aquest ocell torni a escampar-se per tot el país des de les zones on ara està aïllat: dos parcs nacionals de la costa del Pacífic.


Per això tenen un programa de reproducció i alliberament en el qual participen la meitat dels vora de cent guacamais vermells que hi ha al centre. L'avantatge és que els ocells viuen fins a 80 anys i tenen capacitat reproductora des dels 7. El centre és una mena de banc on es conserva aquest patrimoni genètic, però reintroduir els ocells al medi és essencial.


Al centre, estudien i controlen els ous fins que neixen els polls. Després, aquests viuen en caixes i, més endavant, aprenen a alimentar-se per si sols, a volar i a socialitzar-se.

Quan tenen sis mesos, els porten a fer un viatge de més de tres-cents quilòmetres fins al lloc on seran alliberats: el centre de conservació de San Josecito. En aquesta zona vivia el guacamai fins que va desaparèixer a causa de la desforestació. L'ocell també s'ha vist perjudicat pels plaguicides utilitzats en el conreu del plàtan i per la caça il·legal, ja que és molt valorat com a mascota.


Als guacamais els marquen el bec per poder-los identificar. També se'ls tallen plomes de la cua per poder-los distingir en ple vol d'altres grups de guacamais alliberats anteriorment. Un cop lliures, hauran d'aprendre a obtenir ells mateixos el menjar al bosc. Però, en una primera etapa, els cuidadors s'ocuparan que als guacamais no els falti aliment, posant-los fruites i llavors en unes menjadores. A poc a poc, els ocells guanyen confiança i finalment s'aventuraran a endinsar-se en la selva.

  • Programa El medi ambient
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2008
  • Durada: 3min.
  • Àmbit Ciències naturals
  • Àrea Ciències de la naturalesa, Biologia
  • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa