Inici » Valor afegit

TutoriaCiències socialsTecnologiaTornar a néixer / Grup Julià, turisme i transport / La Seca, la fàbrica de diners

Codi a embedir Copiar

Tornar a néixer / Grup Julià, turisme i transport / La Seca, la fàbrica de diners

"Valor afegit" explica tres històries de persones que estaven a l'atur i que van decidir muntar un negoci propi. El programa també entrevista el conseller delegat de Julià i recorda la història de la Seca, la fàbrica de moneda de Barcelona.


Tornar a néixer

Catalunya és una de les àrees d'Europa on la gent es mostra més disposada a muntar un negoci com a autònoma. En un període de crisi com l'actual, aquesta és una tendència que va creixent, sobretot entre els que han perdut o temen perdre la feina o el negoci.


El reportatge mostra casos de treballadors que, davant del tancament de les seves empreses, han hagut de convertir-se en emprenedors i començar de nou amb una nova manera de guanyar-se la vida. Històries de gent que, econòmicament, han tornat a néixer en muntar un negoci propi. Són gent que se n'està sortint, tot i que ara s'enfronten a molts interrogants.Grup Julià, turisme i transport

Josep Adell, conseller delegat del grup turístic i de transport Julià, és la tercera generació d'una empresa familiar que va néixer fa setanta-cinc anys. Després de la forta crisi que la companyia va patir el 2003, i un cop sanejada, ara està preparada per continuar expandint-se en totes les seves àrees de negoci: transport, turisme i bus turístic. Tot i la situació de crisi actual, Josep Adell es mira el futur amb tranquil·litat, optimisme i ambició.
La Seca, la fàbrica de diners

Durant sis-cents anys, a la ciutat de Barcelona es van encunyar monedes a la seca que hi ha al barri del Born. L'antic edifici encara existeix, repartit en diverses dependències i pendent de condicionament com a sala de l'Institut de Cultura de Barcelona.


Les monedes que es van fabricar a Barcelona es conserven al Gabinet Numismàtic del Museu Nacional d'Art de Catalunya. Allà es poden veure el florins catalans, una moneda d'or que s'inspirava en la moneda de Florència. També hi ha croats i ardits, una moneda del segle XVII que es va fabricar en gran nombre a la Seca barcelonina.


La guerra de Successió i el decret de Nova Planta de 1714 van interrompre l'activitat de la Seca fins que va revifar amb l'ocupació napoleònica. Van ser els francesos els primers a utilitzar la paraula "pesseta" per anomenar una moneda que duia l'escut de la ciutat al revers.


La inestabilitat política espanyola durant el segle XIX va tenir el seu reflex en l'activitat de la Seca, que va actuar com una sucursal de la Casa de la Moneda de Madrid fins al 1879.  • Programa Valor afegit
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2009
  • Durada: 24min.
  • Àmbit Tecnologia, Tutoria, Ciències socials
  • Àrea Economia de l'empresa, Tecnologia, Economia, Tutoria, Ciències socials
  • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa