Inici » Resultats de cerca avançada » El medi ambient

TutoriaCiències naturalsEl Museu de les Papallones de Catalunya

Codi a embedir Copiar

El Museu de les Papallones de Catalunya

A Pujalt, al Pallars Sobirà, un itinerari senyalitzat guia el visitant per observar papallones. "El medi ambient" segueix aquest recorregut creat pel Museu de les Papallones de Catalunya.


La "Parnassius apollo" és una papallona que gaudeix del màxim grau de protecció a tota la seva àrea de distribució, on cada vegada és més escassa a causa de la destrucció d'hàbitats i l'augment de temperatures. L'entomòleg Alfons Dolsa l'observa i després es dedica a buscar altres espècies pel Pallars Sobirà. Tot i que alguns exemplars els ha fotografiat dotzenes de vegades, ho torna a fer perquè sempre pot captar un matís o una situació interessant per explicar les característiques d'aquests insectes.


Profans i aficionats tenen des de fa uns mesos un itinerari senyalitzat al poble de Pujalt, al municipi de Sort, que ha estat creat pel Museu de les Papallones de Catalunya. La intenció és guiar el visitant perquè pugui observar diverses espècies i destacar-ne algunes relacions. Així, papallones i plantes es beneficien mútuament. La papallona s'alimenta de la planta o hi pon els ous, i el vegetal escampa el seu pol·len gràcies a l'insecte. Algunes espècies estan lligades a plantes concretes, tal com s'explica en els plafons.


El museu va ser creat l'any 2002. Primer, s'hi fa una introducció al món general dels insectes i s'explica que els insectes, en general, i les papallones, en particular, són els més eficients a l'hora de transformar proteïna vegetal en proteïna animal. Però el primer que deu sorprendre el visitant d'aquest museu municipal és la gran varietat d'espècies de papallones i de tons i dibuixos a les seves ales. Fins i tot quan hi ha una gran semblança pot ser que es tracti d'espècies diferents i que per classificar-les calgui disseccionar-les i observar els seus òrgans sexuals.


Algunes volen passar desapercebudes per escapar de possibles predadors. És el cas de la papallona mussol. O de les que imiten perfectament fulles d'arbres. O la més gran del món, l'"Attacus atlas", que a la punta de les ales hi té un dibuix que sembla una cobra a punt d'atacar.


Unes deu mil persones visiten cada any aquest museu, que el 2009 obrirà la nova seu, molt més gran, on tindran cabuda uns trenta mil individus de nou-centes espècies diferents.


  • Programa El medi ambient
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2008
  • Durada: 3min.
  • Àmbit Tutoria, Ciències naturals
  • Àrea Tutoria, Ciències de la naturalesa
  • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa