Inici » El medi ambient

TecnologiaCiències naturalsEl retorn dels molins de vent

Codi a embedir Copiar

El retorn dels molins de vent

Els molins de vent eren un element força habitual fa unes dècades. "El medi ambient" mostra com una empresa catalana en torna a fabricar i com han tornat a escampar-se pel paisatge.


La necessitat de bombejar aigua dels pous per a les feines agrícoles portava a recórrer a una tecnologia tradicional que no consumia cap altra energia que el vent. Després, el seu ús va disminuir, però, des de fa uns 25 anys, aquestes màquines han tornat a escampar-se per la Conca de Barberà, la resta de Catalunya i fins i tot per l'estranger, com a Alemanya.


L'expansió ha vingut de la mà de Molins de Vent Tarragó, una petita empresa de Montblanc d'àmbit estrictament familiar. D'aquí surten cada any entre seixanta i setanta molins de mitjana. Amb les peces que es fabriquen fora es munten les bombes que faran pujar l'aigua. Al taller també hi arriben les làmines que, un cop corbades, es converteixen en les aspes dels molins. Totes tindran un característic color groc i s'aguantaran damunt de torres pintades de verd.


El disseny i el muntatge els fa la mateixa empresa. Els molins són multipala. Tenen entre quinze i trenta aspes, d'una mida que també varia segons les condicions del lloc i les necessitats del client. L'augment constant del preu de l'energia ha fet replantejar l'ús de motors elèctrics. Al mateix temps, els nous materials han permès millorar el rendiment dels molins.


Els molins multipala instal·lats en zones on hi ha entre sis i vuit hores diàries de vents suaus s'amortitzen en uns quatre o cinc anys. Però es poden mantenir actius unes quantes dècades. D'alçades que oscil·len, aproximadament, entre els sis i els divuit metres, es beneficien de les tècniques modernes de disseny i fabricació, però mantenen la imatge d'una tecnologia arrelada al territori. El seu ús en llocs com l'Espai Natural de Gallecs, al Vallès, mostra la seva integració en el paisatge.


L'empresa opina que aquests molins serien adequats també per a dessalinitzadores d'aigua, ja que, si bé el seu rendiment és menor que el d'una bomba, el seu consum energètic és zero. Un altre projecte és redissenyar-los perquè generin electricitat. Serien petites plantes productores, instal·lades just al lloc on s'ha de consumir l'energia.


  • Programa El medi ambient
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2008
  • Durada: 3min.
  • Àmbit Tecnologia, Ciències naturals
  • Àrea Tecnologia, Ciències de la terra i del medi ambient, Ciències de la naturalesa
  • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa