Inici » Resultats de cerca » Tarasca

TutoriaEducació artísticaCiències socialsFotògrafs. Nissaga Claverol

Codi a embedir Copiar

Fotògrafs. Nissaga Claverol

"Tarasca" repassa la història de la nissaga de fotògrafs dels Claverol, fotògrafs oficials d'Andorra. El seu treball, amb més de cinc mil negatius, il·lustra la història d'Andorra al llarg del segle XX.


Josep Claverol va començar fent fotos a la Seu d'Urgell i a Andorra. Un dels seus fills, Valentí Claverol, en casar-se, es va establir a Andorra, on va ser fotògraf "oficial" del país, i on va obrir una botiga de fotografia. L'any 1970, va fundar els Arxius Claverol, que conserven més de cinc mil negatius de fotografies de la història d'Andorra.


Actualment, el fill d'en Valentí i tercer membre de la nissaga, Josep Claverol, regenta la botiga de fotografia que els Claverol tenen a Andorra.


El fotògraf Josep Claverol recorda que el seu pare era l'únic fotògraf professional d'Andorra i fotografiava tots el actes oficials del país. També comenta algunes de les fotografies fetes pel seu pare i diversos fets històrics que hi estan relacionats.


De l'arxiu dels Claverol en destaquen les fotografies, fetes per Valentí Claverol, de l'arribada a Andorra dels gendarmes enviats pel copríncep francès l'any 1933. La seva missió era mantenir l'ordre. L'any 1936 esclata la Guerra Civil a Espanya. Per garantir la neutralitat andorrana, França va tornar a enviar gendarmes a Andorra, que s'hi van quedar fins al 1940.


Altres fotografies de Valentí Claverol plasmen el sometent mobilitzat per evitar problemes durant la vaga general de la companyia elèctrica FASA, l'any 1933, que va paralitzar el país.


L'any 1939, un pont situat a la frontera amb Espanya va ser l'escenari d'un altre moment històric, fotografiat també per Valentí Claverol: l'intent de les tropes franquistes d'entrar a Andorra.


Altres fotografies destacables de l'arxiu mostren la lectura d'una sentència de mort, l'any 1943, tradicions com les caramelles, l'església romànica de Sant Miquel d'Engolasters, paisatges nevats o els carrers d'Andorra abans de l'arribada massiva del turisme.


  • Programa Tarasca
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2005
  • Durada: 27min.
  • Àmbit Tutoria, Educació artística, Ciències socials
  • Àrea Cultura audiovisual, Tutoria, Ciències socials
  • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa