Inici » Tarasca

TutoriaCiències socialsCiències naturalsCosta Brava: sorra, sol i sexe

Codi a embedir Copiar

Costa Brava: sorra, sol i sexe

Encara no fa un segle, la Costa Brava era coneguda només pels seus escassos habitants. "Tarasca" recorda com aquesta franja litoral es va començar a promocionar i a obrir al turisme, però també alerta de la saturació turística actual.


A principis del 1950, només la pesca, l'agricultura rudimentària i alguna indústria incipient eren els mitjans de subsistència de la Costa Brava, però la vida dels seus habitants estava a punt de canviar.


Aquest indret privilegiat es va aconseguir vendre amb molt d'èxit, unint tres elements ben diferenciats: sorra, sol i sexe. Un grup de pioners, a més, van tenir una gran idea i van saber portar-la a la pràctica: projectar la imatge de la Costa Brava a l'exterior. La Costa Brava era una zona molt tranquil·la i això va suscitar l'interès del turisme europeu, atret pel paisatge, la gastronomia i la cultura.


En aquesta "Operació Venda", hi van participar, entre d'altres, Jordi Comas, excuiner que es va dedicar a promocionar el cremat, i Ernest Moradell, cartellista. Al reportatge també reviuen les seves experiències Christel Korff, alemanya resident aquí i dedicada a la promoció turística, i Adela Pagès, restauradora i cunyada de Manel Bisbe, el gitano de Llafranc.


La progressiva invasió de la Costa Brava pels turistes va convertir en "boom" aquest fenomen de masses de la segona meitat del segle XX, però el mercat s'ha saturat. A causa de l'èxit i la falta d'hotels, i perquè el negoci continués, es va construir sense treva. La necessitat de nous habitatges i la manca de planificació urbanística van convertir el "boom" en caos. La identitat de molts punts de la costa n'ha sortit perjudicada i l'encant primitiu de les cales i platges i dels petits nuclis poblats ha desaparegut.


Cal fer balanç dels efectes negatius i els avantatges. La fórmula va funcionar, la imatge està creada, però la marca està cremada. S'ha de tornar al principi, a vendre sol i sorra.  • Programa Tarasca
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2004
  • Durada: 27min.
  • Àmbit Tutoria, Ciències naturals, Ciències socials
  • Àrea Economia de l'empresa, Economia, Tutoria, Geografia, Ciències socials, Ciències de la naturalesa, Biologia
  • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa