Inici » Resultats de cerca avançada » El medi ambient

TutoriaCiències socialsCiències naturalsLes Closes de la Fonollera

Codi a embedir Copiar

Les Closes de la Fonollera

"El medi ambient" explica com l'associació Nereo treballa en la preservació de les dunes de les closes de la Fonollera i en la recuperació de la seva vegetació.


A la desembocadura del Ter i amb les illes Medes al fons, les Closes de la Fonollera, al Baix Empordà, conformen un indret atractiu i vulnerable alhora. Unes tanques fetes amb canya ajuden a recuperar les dunes, un hàbitat molt fràgil i valuós. Membres de l'associació Nereo, de Begur, controlen els efectes d'aquesta delimitació sobre la vegetació. Sistemes dunars litorals com aquest contenen espècies molt especialitzades, inusuals en altres ambients, que tenen un paper important en l'ecosistema.


Un dels problemes és la sobrefreqüentació. S'hi ha instal·lat una passarel·la perquè la gent arribi a la platja sense fer malbé les dunes. Aquestes són algunes de les actuacions que ha fet Nereo després d'aconseguir un acord de custòdia amb el propietari de l'espai.


Les Closes de la Fonollera són una finca privada on no hi ha regulació de l'ús públic. Els vehicles s'hi endinsen i pateixen problemes, a més de crear-los al mateix indret. Juntament amb tanques que limitin l'accés a les zones sensibles, Nereo vol posar cartells perquè el visitant sàpiga què es protegeix i per què.


Però per fer tot això calen diners. Una part vénen de Cruma, una empresa del sector químic i sanitari que volia participar en un projecte de conservació. La Xarxa de Custòdia del Territori li va mostrar diverses possibilitats i finalment va escollir aquesta.


Una altra de les feines fetes ha estat l'eradicació de plantes invasores, com ara la "Cortaderia selloana". Estava molt estesa, com ho demostra la gran pila de plantes eliminades. Però la gestió de l'espai no es limita als vegetals. La col·locació de caixes niu ha d'afavorir la presència de diverses espècies d'ocells. Està previst instal·lar-hi un aguait per a l'observació d'aus i altra fauna salvatge, que proliferarà quan s'acabi una altra de les intervencions previstes: crear una sèrie de basses d'inundació temporal per als amfibis.

  • Programa El medi ambient
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2008
  • Durada: 3min.
  • Àmbit Tutoria, Ciències naturals, Ciències socials
  • Àrea Tutoria, Ciències de la terra i del medi ambient, Ciències socials, Ciències de la naturalesa, Biologia
  • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa