Inici » El medi ambient

TutoriaLlengües i literaturaArtur Bladé, l'Ebre narrat

Codi a embedir Copiar

Artur Bladé, l'Ebre narrat

Des de fa un parell d'anys, l'Associació Cultural Artur Bladé i Desumvila treballa per preservar escenaris descrits per l'escriptor més destacat de la Ribera d'Ebre. "El medi ambient" ho explica en aquest capítol.


A Benissanet, a la Ribera d'Ebre, encara es conserva alguna sènia, un giny a l'entorn del qual girava un ruc, que permetia extreure aigua del subsòl per regar. A la Ribera d'Ebre, aquest aparell dóna nom a les parcel·les conreades prop del riu. Des de fa un parell d'anys, l'Associació Cultural Artur Bladé i Desumvila treballa per preservar escenaris descrits per l'escriptor més destacat de la comarca.


Per Núria Grau, filòloga, la literatura d'Artur Bladé contribueix a salvar les formes de vida de la Ribera d'Ebre de l'oblit, perquè retrata els costums, les formes de vida dels seniers, dels pagesos, dels artesans i contribueix a fixar tot això dins el conjunt de la literatura catalana.


L'associació ha marcat un itinerari per Benissanet i rodalia que ha anomenat "Paisatge literari". Inclou nou punts de la població relacionats amb textos literaris d'Artur Bladé. Llocs descrits i viscuts, com el carrer Bonaire i els carrers de dins.


Després del triomf del feixisme a Catalunya els anys 30, Bladé es va exiliar a França i Mèxic, on escriu els primers llibres descriptius de les terres que el van veure créixer.


El "Paisatge literari" de Benissanet també inclou el domicili de l'escriptor retornat de l'exili.


Artur Bladé i Font, fill de l'escriptor, recorda que el seu pare escrivia sobre tot el que li passava pel cap, sobre tot el que li passava a la gent, els costums, les festes i els jocs.


Aquest projecte ha recuperat noms i llocs que s'estaven oblidant i perdent a Benissanet. L'associació també ha creat una exposició fixa i una d'itinerant i reedita l'obra completa de Bladé, que estava dispersa i en molts casos exhaurida.

  • Programa El medi ambient
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2008
  • Durada: 3min.
  • Àmbit Llengües i literatura, Tutoria
  • Àrea Literatura catalana, Tutoria, Llengua catalana i literatura
  • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa