Inici » El medi ambient

Ciències naturalsEl pèl dels mamífers

Codi a embedir Copiar

El pèl dels mamífers

L'espai "El medi ambient" parla del pèl que cobreix la pell de la major part dels mamífers, la característica més visible d'aquest grup d'animals.


L'origen del pèl és exclusivament epidèrmic, com les plomes dels ocells o les escates dels rèptils. Però els pèls són exclusius dels mamífers. No hi cap altre grup d'animals amb pèls i, a més, tots els mamífers en tenen, mal que sigui només durant les primeres etapes de la seva vida.


El registre fòssil no sol conservar els pèls dels animals, i per això ningú no ha datat l'origen exacte del pèl. Però és probable que els primers mamífers ja en tinguessin, i més tenint en compte que es tractava d'animals menuts que havien de mantenir estable la temperatura del cos. De fet, l'aïllament tèrmic és la més visible i la més universal de les funcions del pelatge dels mamífers moderns.


Com sol passar sempre, però, no tots els pèls són iguals. Els que formen la llana o borra són prims i flexibles, i s'enganxen entre ells. Cobreixen la part més propera de la pell i són un aïllant tèrmic, excel·lent per a les espècies que viuen en climes freds. Als climes temperats, com el nostre, moltes espècies es desprenen d'aquest pèls a l'estiu i el tornen a posar a l'hivern. Però a la natura no es perd res. La llana d'animals salvatges i domèstics és un material excel·lent per al folre dels nius dels ocells.


Els pèls més visibles, llargs i gruixuts, sobresurten per sobre de la borra, i, a més d'aïllant, tenen una funció protectora de la pell. En alguns mamífers són molt forts i en casos extrems han evolucionat fins a formes de protecció tan eficients com les punxes de l'eriçó o les escates del pangolí. Posats a la cua serveixen per espantar mosques, a les pestanyes protegeixen els ulls de la pols i a sobre el cap i el coll poden ser fins i tot decoratius.


Una altra història són els pèls tàctils, llargs i gairebé rígids, implantats a la hipodermis i amb capacitat per transmetre sensacions de contacte. S'anomenen vibrisses i són imprescindibles per moure's en la foscor. Per això els tenen molts animals nocturns, normalment al voltant de la boca i el nas. Els tenen els ratolins per moure's enmig de mates i també els gats mesquers per desplaçar-se sense fer soroll i poder caçar els ratolins. Els pèls tàctils fan tant servei que predadors i preses els han adoptat i uns i altres lluiten per la subsistència amb el mateix invent.


  • Programa El medi ambient
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2008
  • Durada: 3min.
  • Àmbit Ciències naturals
  • Àrea Ciències de la naturalesa, Biologia
  • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa