Inici » Valor afegit

TutoriaCiències socialsTecnologiaComprar o no comprar? / Farga Lacambra / El sentit comú de Pau Donés

Codi a embedir Copiar

Comprar o no comprar? / Farga Lacambra / El sentit comú de Pau Donés

"Valor afegit" analitza per què els consumidors han retallat les seves despeses i si la crisi aporta bones oportunitats de compra. El programa també visita l'empresa La Farga Lacambra, dedicada a la fundició de coure, i entrevista el cantant Pau Donés per saber com organitza les finances personals.


Comprar o no comprar?

Tres de cada quatre consumidors han retallat les seves despeses domèstiques a causa de la crisi econòmica. Això agreuja els efectes de la falta de liquiditat del sistema financer i perjudica l'economia.


El fenomen ja el va observar Keynes durant els anys 30, quan parlava dels "animal spirits", el factor irracional que pot convertir una crisi en una depressió.


Robin Hogarth, professor de recerca d'Icrea, especialitzat en psicologia econòmica, dóna algunes explicacions sobre el comportament irracional dels consumidors, que es deixen portar per les emocions quan han de fer una compra no habitual.


També s'analitzen tres mercats en què les decisions de compra dels consumidors són molt importants, i es comprova si hi ha raons per esperar o cal aprofitar les oportunitats si es té clara la necessitat de compra. Les vacances d'estiu, l'adquisició d'un cotxe i d'un habitatge són les operacions proposades, i per això es visiten diverses empreses d'aquests sectors.Farga Lacambra, innovadors del coure

A La Farga Lacambra, a les Masies de Voltregà, a Osona, en saben molt, de crisi. Tenen dos-cents anys d'història, i s'han convertit en el referent tecnològic del seu sector, el de la fundició de coure, després d'haver patit, i superat, la terrible reconversió industrial dels anys setanta. Oriol Guixà, director general de La Farga Group, parla de la història de l'empresa i mostra el museu que han muntat al costat de la fàbrica.El "sentit comú" de Pau Donés

Pau Donés, líder del grup Jarabe de Palo, ara dissolt, en sap molt, de música, però també d'economia, ja que es va llicenciar en Econòmiques i va treballar en un banc abans de dedicar-se a les cançons. Pau Donés explica, entre altres coses, que no és malgastador, que té una assegurança privada, tot i que fa servir molt la sanitat pública, i que li agrada pagar al comptat.

  • Programa Valor afegit
  • Idioma Català
  • Producció TVC
  • Any de producció 2009
  • Durada: 26min.
  • Àmbit Tecnologia, Tutoria, Ciències socials
  • Àrea Economia de l'empresa, Tecnologia, Economia, Tutoria, Ciències socials
  • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa