Mar de la tranquil·litat
Per contemplar els paisatges de la Lluna, el millor moment és quan està en quart creixent i rep la llum del Sol d'esquitllada.
Com que la Lluna es mou cap a l'est, després del quart creixent va allunyant-se del Sol. Cada dia rep la llum solar una mica més de cara, fins al màxim, durant la fase plena.
Com que a la Lluna no hi ha atmosfera i no hi ha crepuscles ni núvols que esmorteeixin la llum, les imatges poden ser molt reveladores.
Amb un telescopi es pot veure, fins i tot, com corren les ombres. A mesura que surt el Sol, es veu com s'il·lumina el pic d'una muntanya, o com s'estiren pel terreny les ombres agulloses de la serralada d'un cràter.
Quan les condicions són bones, es pot veure, a ull nu, l'anomenat Mar de la Tranquil·litat. Aquest és un lloc molt especial: és on va aterrar la primera nau tripulada a la Lluna, l'Apol·lo 11.
Quan hi toca el Sol de ple, els turons del Mar de la Tranquil·litat brillen coberts per una sorra gairebé blanca. Així ho van veure, el 1969, els astronautes Armstrong i Aldrin, quan van trepitjar la Lluna per primera vegada.
La manca d'atmosfera implica l'absència de vents i fenòmens d'erosió. Per tant, aquestes petjades dels astronautes de l'Apol·lo 11 continuen intactes, ara per ara, al Mar de la Tranquil·litat.
Ironies de la història: el Mar de la Tranquil·litat és on la Lluna va perdre... la tranquil·litat.
Nostra nau és una col·lecció de 150 episodis sobre els astres, l'espai i la seva exploració. Originalment, va ser un programa de televisió diari emès pel canal K3/33 de Televisió de Catalunya des d'octubre de 2001 fins a juny de 2002.
Agrupats per temàtiques, els episodis de Nostra nau descriuen la Terra, la Lluna, el Sol, els planetes, les estrelles, les constel·lacions, les galàxies, etc. amb imatges provinents de l'observació i recreacions realitzades per ordinador d'acord amb els models astronòmics i els coneixements científics més moderns.
Cada episodi convida a descobrir i a disfrutar l'espectacle de l'Univers; el conjunt d'episodis és una introducció variada i assequible a l'astronomia.
- Programa Nostranau. La Lluna
- Idioma Català
- Producció Benecé Produccions,SL
- Any de producció 2004
- Durada: 4min.
- Àmbit Ciències naturals, Ciències socials
- Àrea Ciències per al món contemporani, Ciències de la naturalesa
-
Nivell
- Web Programa