Inici » Nostranau. Els planetes

Ciències socialsCiències naturalsAlta muntanya

Codi a embedir Copiar

Alta muntanya

La Terra és un planeta geològicament molt ric, amb una superfície molt accidentada, tres quartes parts de la qual es troben sota l'aigua. Les muntanyes de la Terra són altes, però no són les més altes del Sistema Solar.


Considerant el nivell del mar com el nivell mitjà de la superfície, la muntanya més alta de la Terra és l'Everest, de 8.880 metres d'alçada. En relació als diàmetres dels altres astres sòlids del Sistema Solar, és una muntanya molt alta. Tot i així, a la mateixa Lluna hi ha muntanyes més altes.


Els Monts Leibnitz són una serralada de muntanyes de la Lluna amb un pic que fa 9.100 metres d'alçada. Tenint en compte la relació de diàmetres entre la Lluna i la Terra, això suposa una alçada unes quatre vegades superior a l'Everest.


Venus també conté muntanyes molt altes. En els Monts Maxwell hi ha dos pics que fan uns 11 mil metres sobre el nivell mitjà del planeta. Els Maxwell estan situats sobre un gran altiplà de diversos milers de metres d'alçada, anomenat Isthar Terra.


El planeta més escorcollat de tots és Mart. Fins ben entrat el segle XX, els astrònoms creien que Mart era un planeta viu i amb una orografia similar a la de la Terra.


Els astrònoms de fa cent anys dibuixaven Mart amb una sèrie de ratlles que, pensaven, eren canals de rec. A les confluències d'aquests canals, hi imaginaven llacs.


Un dels grans estudiosos de Mart va ser l'italià Giovanni Schiaparelli. El 1881, Schiaparelli va dibuixar un mapa on hi va assenyalar una zona clara, a la qual va anomenar Nix Olympica, on va suposar l'existència d'un llac.


Però a Mart no hi ha cap canal ni cap llac; en canvi, hi ha la muntanya més alta de tot el Sistema Solar. Es diu Olympos Mons, el mont Olympos. Tenint en compte la relació entre els diàmetres de Mart i de la Terra, l'Olympos és una muntanya unes cinc vegades més alta que l'Everest.


Els primers detalls del mont Olympos van ser revelats, el 1976, per la sonda Viking-1. Es tracta d'un volcà apagat. Al cim s'hi veu una caldera amb diversos cràters taponats i, sobre el sòl, uns tènues núvols blancs.


Les modernes imatges del Telescopi Espacial Hubble, tot i ser fetes des de la Terra, permeten distingir el mont Olympos. Per la seva banda, la sonda Mars Global Surveyor també l'ha fotografiat amb detall.


Amb una base de més 500 quilòmetres, l'Olympos fa uns 27 quilòmetres d'alçada. La caldera del volcà fa uns 90 quilòmetres de diàmetre; s'hi aprecien nombroses esquerdes i rius de lava solidificada. El gran con volcànic està situat sobre un altiplà, gairebé circular, d'uns 6 quilòmetres d'alçada sobre la superfície, amb espadats gairebé verticals. Es calcula que l'Olympos era un volcà que es va apagar definitivament fa uns 2.000 milions d'anys.


L'Olympos és una muntanya gegantina. És difícil imaginar les seves proporcions, perquè no hi ha res que s'hi assembli ni a la Terra ni a tot el Sistema Solar.


Nostra nau és una col·lecció de 150 episodis sobre els astres, l'espai i la seva exploració. Originalment, va ser un programa de televisió diari emès pel canal K3/33 de Televisió de Catalunya des d'octubre de 2001 fins a juny de 2002.


Agrupats per temàtiques, els episodis de Nostra nau descriuen la Terra, la Lluna, el Sol, els planetes, les estrelles, les constel·lacions, les galàxies, etc. amb imatges provinents de l'observació i recreacions realitzades per ordinador d'acord amb els models astronòmics i els coneixements científics més moderns.


Cada episodi convida a descobrir i a disfrutar l'espectacle de l'Univers; el conjunt d'episodis és una introducció variada i assequible a l'astronomia.

  • Programa Nostranau. Els planetes
  • Idioma Català
  • Producció Benecé Produccions,SL
  • Any de producció 2004
  • Durada: 4min.
  • Àmbit Ciències naturals, Ciències socials
  • Àrea Ciències de la terra i del medi ambient, Ciències socials, Ciències de la naturalesa, Biologia
  • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa