Inici » Resultats de cerca » Nostranau. Asteroides, cometes

Ciències socialsCiències naturalsCometes

Codi a embedir Copiar

Cometes

Vénen de molt lluny, de molt més enllà del Sistema Solar... De vegades, naveguen molt a prop de nosaltres. Són els cometes.


Els cometes són cossos molt petits, de només uns quants kilòmetres. Estan formats per gel barrejat amb pols i roques. Són com boles de neu bruta.


Els únics cometes que han estat fotografiats de prop ara per ara són el Halley, el 1986 i, recentment, el Borrelly.


Els cometes provenen d'una llunyana regió anomenada núvol d'Oort. El núvol d'Oort és com una gran bombolla que embolcalla tot el Sistema Solar, on es concentren, se suposa, milers de milions de nuclis de cometes, de cometes sense la cua que els caracteritza normalment.


Per influència d'alguna estrella pròxima, alguns cometes s'escapen del núvol d'Oort i naveguen lliures per l'espai exterior.


Algun acaba internant-se en el sistema planetari. Aleshores, la proximitat del Sol fa que augmenti la seva temperatura. El gel es sublima -passa de sòlid a gas- i escampa arreu àtoms i partícules de pols. És quan es forma l'espectacular cua.


El Sol causa una intensa força de marea sobre el nucli del cometa. Si fos líquid, es deformaria, però, com que és sòlid, de gel, el cometa, de vegades, no suporta la tensió i es trenca.


La trencadissa d'un cometa és un esdeveniment que es pot contemplar de tant en tant. La primera vegada que va ser observada, amb gran sorpresa per part dels astrònoms, va ser el 1846.


Es va veure com un cometa, anomenat Biela, s'anava desdoblant, com indica aquest dibuix de l'època. Al cap d'uns anys, el Biela es va convertir en dos cometes, amb les respectives cues. Per fi, el 1872, va reaparèixer en forma de pluja d'estrelles completament desfet.


Modernament, el 1976, es va veure com es trencava, en quatre trossos, el cometa West.


El 1992, la força de marees de Júpiter va fragmentar el cometa Shoemaker-Levy 9 en 21 trossos. Dos anys desprès, el cometa va precipitar-se sobre Júpiter.


Cada any, més o menys, algun cometa s'acosta al Sol i s'esmicola.


Per això l'espai pròxim no és tan buit com sembla: està relativament ple de corpuscles, d'astres en miniatura.


Nostra nau és una col·lecció de 150 episodis sobre els astres, l'espai i la seva exploració. Originalment, va ser un programa de televisió diari emès pel canal K3/33 de Televisió de Catalunya des d'octubre de 2001 fins a juny de 2002.


Agrupats per temàtiques, els episodis de Nostra nau descriuen la Terra, la Lluna, el Sol, els planetes, les estrelles, les constel·lacions, les galàxies, etc. amb imatges provinents de l'observació i recreacions realitzades per ordinador d'acord amb els models astronòmics i els coneixements científics més moderns.


Cada episodi convida a descobrir i a disfrutar l'espectacle de l'Univers; el conjunt d'episodis és una introducció variada i assequible a l'astronomia.

  • Programa Nostranau. Asteroides, cometes
  • Idioma Català
  • Producció Benecé Produccions,SL
  • Any de producció 2004
  • Durada: 4min.
  • Àmbit Ciències naturals, Ciències socials
  • Àrea Ciències per al món contemporani, Ciències de la terra i del medi ambient, Ciències de la naturalesa
  • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa