Inici » Nostranau. Estrelles, nebuloses

Ciències socialsMatemàtiquesCiències naturalsMagnituds

Codi a embedir Copiar

Magnituds

Els astrònoms mesuren la intensitat lluminosa dels astres amb una escala que se'n diu de magnituds. En aquesta escala, una unitat més vol dir brillar dues vegades i mitja menys. I menys magnitud vol dir brillar més.


El Sol, per exemple, té una magnitud 23 negativa. Això correspon a una lluminositat milions de vegades superior a la de les estrelles més destacades.


La Lluna plena té una magnitud 13 negativa. L'astre que segueix en lluentor a la Lluna és Venus, d'una magnitud 4 negativa. Per això Venus ha cridat sempre l'atenció. Antigament en deien l'estrella de la tarda o l'estrella del matí, segons el moment.


L'estrella Aldebaran, una de les més lluminoses del cel, és una estrella variable de magnitud 0,8. Per la seva banda, l'estrella Èpsilon, a la constel·lació del Taure, té una magnitud 3,5.


L'estrella més feble que es pot veure a ull nu, una nit ben serena, és de magnitud 6. Uns binocles ens poden mostrar perfectament estrelles de vuitena magnitud, unes 1.600 vegades més febles que les més lluminoses.


Un telescopi d'aficionat de mida mitjana arriba a captar fins a la magnitud 14, just per distingir, gairebé en el límit de la visió, el planeta Plutó.


I els telescopis més potents del món, amb tecnologia digital de captació d'imatges, poden arribar a mostrar-nos estrelles i galàxies... de magnitud 35.


En l'escala de brillantor dels astres, com a magnitud zero, sovint és un bon referent el planeta Saturn. Una magnitud 35, la màxima que actualment s'arriba a apreciar, suposa brillar bilions de vegades menys.


Nostra nau és una col·lecció de 150 episodis sobre els astres, l'espai i la seva exploració. Originalment, va ser un programa de televisió diari emès pel canal K3/33 de Televisió de Catalunya des d'octubre de 2001 fins a juny de 2002.


Agrupats per temàtiques, els episodis de Nostra nau descriuen la Terra, la Lluna, el Sol, els planetes, les estrelles, les constel·lacions, les galàxies, etc. amb imatges provinents de l'observació i recreacions realitzades per ordinador d'acord amb els models astronòmics i els coneixements científics més moderns.


Cada episodi convida a descobrir i a disfrutar l'espectacle de l'Univers; el conjunt d'episodis és una introducció variada i assequible a l'astronomia.

  • Programa Nostranau. Estrelles, nebuloses
  • Idioma Català
  • Producció Benecé Produccions,SL
  • Any de producció 2004
  • Durada: 3min.
  • Àmbit Matemàtiques, Ciències naturals, Ciències socials
  • Àrea Ciències per al món contemporani, Matemàtiques, Ciències de la naturalesa
  • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa