Inici » Nostranau. Estrelles, nebuloses

Cičncies socialsMatemātiquesCičncies naturalsMesurar distāncies

Codi a embedir Copiar

Mesurar distāncies

Les distāncies que ens separen del Sol, de la Lluna i dels planetes, van ser calculades relativament aviat. En canvi, les distāncies que ens separen de les estrelles han costat molt més d'obtenir.


Per mesurar la distāncia en quč es troba un objecte llunyā, un arbre per exemple, es fa servir el mčtode de triangulaciķ. El mčtode consisteix a observar la diferčncia d'angle de la visual quan l'observador es desplaįa una determinada distāncia. Coneixent aquesta distāncia, i els valors dels dos angles del triangle format, aleshores, amb una senzilla operaciķ trigonomčtrica, es pot calcular la distāncia en quč es troba l'arbre.


El mčtode de triangulaciķ ja era conegut pels astrōnoms mesopotāmics, dos mil anys abans de Crist. Durant molts segles, els astrōnoms van intentar la seva aplicaciķ al cālcul de les distāncies de les estrelles, perō no va donar resultats.


El problema no era el mčtode, sinķ la precisiķ dels telescopis o dels instruments de mesura, massa reduīda per determinar uns angles que sķn molt petits. Per més que se separin els telescopis amb els quals es tracen les visuals de la triangulaciķ, la base de cālcul emprada resulta insuficient per mesurar les distāncies extremadament grans en quč es troben les estrelles.


La māxima llunyania de dos telescopis és sobre les antípodes, o sigui, el diāmetre de la Terra, uns tretze mil quilōmetres. Perō, com augmentar aquesta distāncia ? La destresa d'un astrōnom, combinada amb l'enginy d'un ōptic, ho van fer possible.


A comenįaments del segle XIX els astrōnoms pensaven que només podrien arribar a mesurar les distāncies de les estrelles més prōximes. Alguns telescopis de l'čpoca permetien veure estrelles que es mouen per l'espai més que altres. Se suposava que el seu moviment era un efecte de perspectiva causat per la seva proximitat, i per aixō hi dirigien les mirades.


L'astrōnom Friedrich Bessel, director de l'Observatori de Königsberg, va encarregar a un famķs ōptic de l'čpoca, Joseph von Fraunhofer, que construís un telescopi més precís que els existents.


Fraunhofer va inventar un nou tipus de telescopi amb un objectiu especial per mesurar angles. El va anomenar heliōmetre. Amb aquest instrument, Bessel es va dedicar a mesurar, durant mesos, la posiciķ d'una estrella suposadament prōxima: la 61 de la constelˇlaciķ del Cigne.


Bessel va mesurar la posiciķ d'aquesta estrella diverses vegades amb mig any de diferčncia. En fer les primeres mesures, la Terra estava a un costat de la seva ōrbita, i en fer les altres, sis mesos després, estava a l'altre costat. Grācies a l'heliōmetre, la base del triangle utilitzada per Bessel va ser de 300 milions de quilōmetres, unes 25.000 vegades el diāmetre de la Terra.


Bessel va poder calcular així la distāncia en quč es troba la 61 del Cigne: 11 anys-llum, un valor totalment correcte. Des d'aleshores, les distāncies estelars s'han anat coneixent a poc a poc, a mesura que la precisiķ dels instruments ho ha permčs.


Nostra nau és una colˇlecciķ de 150 episodis sobre els astres, l'espai i la seva exploraciķ. Originalment, va ser un programa de televisiķ diari emčs pel canal K3/33 de Televisiķ de Catalunya des d'octubre de 2001 fins a juny de 2002.


Agrupats per temātiques, els episodis de Nostra nau descriuen la Terra, la Lluna, el Sol, els planetes, les estrelles, les constelˇlacions, les galāxies, etc. amb imatges provinents de l'observaciķ i recreacions realitzades per ordinador d'acord amb els models astronōmics i els coneixements científics més moderns.


Cada episodi convida a descobrir i a disfrutar l'espectacle de l'Univers; el conjunt d'episodis és una introducciķ variada i assequible a l'astronomia.

  • Programa Nostranau. Estrelles, nebuloses
  • Idioma Catalā
  • Producciķ Benecé Produccions,SL
  • Any de producciķ 2004
  • Durada: 4min.
  • Āmbit Matemātiques, Cičncies naturals, Cičncies socials
  • Ārea Cičncies per al mķn contemporani, Matemātiques aplicades a les cičncies socials, Física, Cičncies de la naturalesa
  • Nivell Batxillerat Educaciķ Secundāria Obligatōria
  • Web Programa

Ārea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programaciķ educativa