Inici » Destins

Ciències naturalsBen salada

Codi a embedir Copiar

Ben salada

La indústria artesanal de l'anxova té una llarga tradició a la costa catalana. Tanta, que els grecs fundadors d'Empúries ja en gaudien en la població que al cap d'un temps es convertiria en l'Escala.


Les ruïnes, ben tranquil·les durant l'hivern, s'animen durant la primavera amb festes que recorden les èpoques clàssiques.

El sexe té els seus perills. Per exemple, durant la primavera i l'estiu, quan el sol escalfa la superfície del mar, el seitó puja de les profunditats per reproduir-se. L'excursió eròtica acaba molts cops en captura i fins i tot en canvi de nom, perquè un cop filetejat o amb sal, al seitó l'anomenem anxova. Coneixedors d'aquests hàbits, no fa tant de temps que els pescadors de l'Escala arreplegaven les seves coses, la barca i la família i instal·laven una tenda en alguna platja pròxima a font d'aigua dolça i a un mercat actiu. Allí passaven l'estació, feinejant a la mar i negociant el producte de la pesca amb els pagesos, fins que les nuvolades de setembre aconsellaven desmuntar el campament. En alguns llocs, la presència dels temporers era tan abundant que fins i tot acabaven per batejar topònims. Per exemple, la cala Rovira de Platja d'Aro era coneguda com "La platja dels escalencs". La pràctica d'aquesta acampada lliure, incompatible amb les normes dels municipis costaners d'ara, va trobar el seu punt final amb l'arribada del turisme als anys 50. De tot això ens en parla el Museu de l'Anxova i de la Sal de l'Escala, on descobrim que la pràctica de salar la pesca es remunta fins a l'època dels grecs i romans que van habitar Empúries. La festa de la sal, que se celebra al setembre, recorda com arribava el condiment a l'alfolí o antic magatzem, provinent d'Eivissa. Una altra celebració, ara al maig, és coneguda pel nom de la Fira Grecoromana del Triumvirat Mediterrani i retorna a la vida les tres cultures que van conviure a la zona, és a dir, els íbers, els grecs i els romans. Enguany arriba a la seva 14a edició.

  • Programa Destins
  • Idioma Català
  • Producció CCMA
  • Any de producció 2009
  • Durada: 2min.
  • Àmbit Ciències naturals
  • Àrea Ciències de la naturalesa, Biologia
  • Nivell Batxillerat Educació Secundària Obligatòria
  • Web Programa

Àrea professorat

Audiovisuals del programa

Audiovisuals relacionats

Programació educativa